Hjortytterfilé med brynt kaprissmör
Att laga vilt är lättare än många tror. Det nyttiga, magra och smakrika köttet kan serveras på en rad olika sätt – från rått till långkok. Vi lägger ut en serie med recept på viltkött under December – här är ett av dem.
Av: Anna Wendt. Recept: Gustav Lindström. Foto: Lisa Björner
Hjortytterfilé med brynt kaprissmör
4 personer
Tid: 40 minuter
Servera den här härliga, möra filén som en mellanrätt.
500 g hjortytterfilé
150 g smör
3 msk kapris
salt
svartpeppar
Värm ugnen till 150°. Salta och peppra köttet och bryn det i smör. Låt gå färdigt i ugn till cirka 54° innertemperatur. Bryn under tiden smör i en kastrull på medelvärme tills det börjar bli brunt och luktar nötigt. Låt smöret stå någon minut innan du försiktigt häller över det i ny kastrull utan att få med bottensatsen. När köttet är färdigt bör det vila i minst 10 minuter innan det skärs i lagom tunna skivor. Hetta upp smöret igen och lägg i kaprisen. Häll sedan det varma smöret över köttet. Servera genast.