Hoisindipp med anka och räkor
8 förrättsportioner
Du behöver:
1 1/2 dl hoisinsås
2 msk sesamolja
2 msk mörk sirap
2 msk japansk soja
1 msk sesamfrön
1 ankbröst, 300 g
1/2 tsk kanel
salt och svartpeppar
olja (till stekning)
8 stora ekologiska räkor (gärna platträkor)
300 g blandade grönsaker (t ex morot, paprika, blekselleri, päron, gurka)
gräslök och furikake (till garnering)
Gör så här:
Blanda hoisinsås, olja, sirap och soja i en skål. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Blanda fröna i såsen när de har svalnat något. Ställ kallt. Sätt ugnen på 175°. Skär rutor i fettsvålen på ankan. Krydda med kanel, salt och nymalen svartpeppar. Stek ankan i olja på svålsidan tills den är knaprig. Vänd och stek köttsidan lätt. Sätt in ankan i ugnen, cirka 8 minuter tills innertemperaturen är 56°. Linda in köttet i folie och låt vila cirka 10 minuter innan du skivar upp det. Skala räkorna men låt gärna huvudet sitta kvar. Skala och skär grönsakerna i stavar. Arrangera räkor, grönsaker och ankkött på fat eller i individuella dippskålar med såsen i botten.
Av: Ylva Bergqvist
Foto: Katja Halvarsson & Christel Nordberg