Honungskaka med brynt smör
27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Den här saftiga honungskakan blir en fika utöver det vanliga. Hemligheten stavas brynt smör!
Annons
Honungskaka med brynt smör
En superenkel kaka som smakar helt underbart av honung och brynt smör.
Annons
6 portioner
Du behöver:
175 g smör
½ vaniljstång
5 ägg
75 g (¾ dl) strösocker
175 g (1 ½ dl) honung
150 g (3 dl) mandelmjöl
200 g (3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ekologiska citroner
1 nypa salt
50 g valnötskärnor
Till servering:
2 ½ dl vispgrädde el vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160° varmluft.
- Smält smöret i en kastrull och låt det brynas. Ta av från värmen och låt smöret svalna lite.
- Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda samman vaniljfrön, ägg, socker och hälften av honungen. Vispa med elvisp cirka 5 minuter till en luftig smet.
- Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Sikta ner i äggblandningen.
- Riv citronerna fint och pressa saften ur den ena citronen. Vänd ner citronzest och saft i smeten tillsammans med 2/3 av smöret. Häll smeten i en smord form, 23 x 33 cm.
- Hacka valnötterna grovt och blanda dem med resten av honungen och det resterande smöret. Droppa blandningen över kakan och grädda den i ugnen 30-35 minuter, känn efter med en sticka att den är klar. Låt den svalna på ett galler.
- Servering: Skär kakan i bitar och servera med iskall vispgrädde eller en kula vaniljglass.
Foto: Columbus Leth
Annons