Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Honungskaka med brynt smör

27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på honungskaka med brynt smör
columbus leth
Den här saftiga honungskakan blir en fika utöver det vanliga. Hemligheten stavas brynt smör!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #3 – Saftig morotskakaBrand logo
Bakat och klart #3 – Saftig morotskaka

Honungskaka med brynt smör

En superenkel kaka som smakar helt underbart av honung och brynt smör.

Så bakar du en honungskaka med brynt smör
columbus leth
Annons

6 portioner

Du behöver:

175 g smör
½ vaniljstång
5 ägg
75 g (¾ dl) strösocker
175 g (1 ½ dl) honung
150 g (3 dl) mandelmjöl
200 g (3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ekologiska citroner
1 nypa salt
50 g valnötskärnor

Till servering:

2 ½ dl vispgrädde el vaniljglass

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160° varmluft.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas. Ta av från värmen och låt smöret svalna lite.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda samman vaniljfrön, ägg, socker och hälften av honungen. Vispa med elvisp cirka 5 minuter till en luftig smet.
  4. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Sikta ner i äggblandningen.
  5. Riv citronerna fint och pressa saften ur den ena citronen. Vänd ner citronzest och saft i smeten tillsammans med 2/3 av smöret. Häll smeten i en smord form, 23 x 33 cm.
  6. Hacka valnötterna grovt och blanda dem med resten av honungen och det resterande smöret. Droppa blandningen över kakan och grädda den i ugnen 30-35 minuter, känn efter med en sticka att den är klar. Låt den svalna på ett galler.
  7. Servering: Skär kakan i bitar och servera med iskall vispgrädde eller en kula vaniljglass.

Foto: Columbus Leth

Annons