Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saftig honungslimpa med russin och nötter

09 okt, 2015
AvRedaktionen
Saftig honungslimpa med russin och nötter.
Det här är ett saftigt men samtidigt smuligt mellanting mellan kaka och bröd. Något man skulle kunna tänka sig att äta som en andra frukost eller till kvällsteet. Brödet är fullproppat av kryddiga och söta smaker, och är mumsigt att servera tillsammans med mjukt extrasaltat smör, en riktigt bitter apelsinmarmelad och ett klassiskt Earl Grey-te.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ingredienser:

2 dl nybryggt Earl Grey-te

200 g sultanrussin

75 g mjukt smör

2 msk honung

1 1⁄2 dl farinsocker

2 rumsvarma ägg

3 1⁄4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk mixed spice*

75 g grovt hackade rostade hasselnötter

Gör så här:

Börja med att brygga te, starkt och hett. Låt sultan- russinen ligga i teet och gona sig över natten.

Dagen därpå sätter du ugnen på 180 grader och smörjer och bröar en avlång bakform (1,5 liter). Lägg ett bakplåtspapper i botten så är det lättare att få upp kakan när den är klar. Vispa ihop smör, honung och farinsocker, tillsätt äggen ett i sänder och vispa ordentligt mellan varje, sikta ner mjölet tillsammans med bakpulver och kryddor.

Till sist vänder du ner de hackade, rostade hasselnötterna och sultanrussinen (och det te som är kvar). Häll smeten i brödformen och grädda kakan i mitten av ugnen i 1 timme eller tills din kaksticka kommer upp torr när du pickar kakan. Låt kakan svalna helt innan du serverar den.

* Mixed spice är en kryddblandning som används ofta i engelska bakverk och innehåller kanel, koriander, ingefära, fänkål, muskot, anis, gurkmeja och kryddnejlika. Antingen tar du en liten nypa av alla dessa kryddor eller så väljer du din favorit. Jag tog kanel, muskot och ingefära i min kaka och det blev gott.

Saftig honungslimpa med russin och nötter.
Saftig honungslimpa med russin och nötter. Foto: Jenny Grimsgård

Receptet kommer ifrån Anette Rosvalls bok ”Afternoon tea”.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons