Höstens härligaste festmat
Lammkotletter med krossad potatis
Säsong för lamm, här är godaste sättet att tillaga det på!
4 portioner
1 kg potatis
30 g smör
600 g lammkotletter
2 klyftor vitlök
1 rejält knippe färsk rosmarin
Salt och svartpeppar
8 salladslökar
sås
150 g grekisk yoghurt
2 salladslökar, blasten
1 klyfta vitlök
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 225°. Skrubba potatisarna och koka dem ca 15 minuter. Tryck till potatisarna och fördela i en ugnsform. Fördela smöret över potatisarna och baka dem gyllene i ugnen, ca 12 minuter.
- Krydda kotletterna med riven vitlök, rosmarin, salt och peppar. Grilla på grill eller i grillpanna, 2–3 minuter på varje sida. Ånga salladslöken i 2–3 minuter.
- Mixa yoghurt med grovt hackad blast från salladslök. Smaka av med riven vitlök, salt och peppar. Fördela allt på tallrikar och servera.
Oreo-kaka med mjölkchokladganache
Så otroligt gott, måste lagas!
8 bitar
200 g Oreo-kakor
75 g smör
¼ tsk salt
chokladganache
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
10 g mörk sirap
¼ tsk salt
garnering
100 g björnbär
125 g blåbär
4 Oreo-kakor
Ätbart guldpulver
Gör så här:
- Smula kakorna till botten till fint smul i matberedare. Smält smöret och blanda med kaksmul och salt.
- Pressa ut kakdegen i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Låt stå kallt i kylen i 1 timme.
- Värm ugnen till 180°. Grädda botten i 10 minuter tills den blir spröd. Låt svalna helt.
- Hacka chokladen till ganachen fint och lägg i en skål. Värm upp grädde och sirap till kokpunkten i en kastrull. Häll den varma blandningen över chokladen. Rör runt i mitten med en slickepott tills du får en fin blank ganache. Rör ner salt. Fördela över kakbotten och låt stå kallt i minst 3 timmar.
- Ställ tårtan på ett fat. Garnera med björnbär, blåbär och halva Oreo-kakor. Pensla lite guld över några av bären före servering.
Pärlgrynsrisotto med jordärtskockor och nötter
4 portioner
Höstens mesta rätt är väl ändå risotto? Här i en uppdaterad variant med pärlgryn.
250 g pärlgryn
800 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
3 msk olivolja
8 stjälkar timjan
1 dl vitt vin
12 dl färdig grönsaksbuljong
Salt och nymalen svartpeppar
50 g parmesan
till servering
30 g hasselnötter
Grönsallad
Repad timjan
Gör så här:
- Skölj pärlgrynen. Skala och skär skockorna i små bitar, skala och hacka schalottenlöken fint. Sautera skockor och lök i olivolja på medelvärme i cirka 3 minuter, tillsätt sedan timjanstjälkarna.
- Häll i de avrunna pärlgrynen och fräs vidare i någon minut. Häll över vitt vin och låt koka in, häll sedan på lite av buljongen och låt koka, upprepa det under omrörning i cirka 20 minuter.
- Precis som i en vanlig risotto är den färdig när pärlgrynen mjuknat men har lite tuggmotstånd kvar.
- Smaka av med salt, peppar och parmesan. Strö över hassel- nötter och repad timjan och servera med en grönsallad till.
Apelsincrêpes med crème fraiche och sirap
Pannkaka som efterrätt, ja varför inte! Grädda dem så tunt du kan.
4 portioner
2 dl lättmjölk
2 ½ dl (150 g) vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 ägg
½ ekologisk apelsin
20 g smör till stekning
apelsinsirap
1 ½ apelsin
1 citron
1 ½ dl strösocker
till servering
2 apelsiner
20 g hasselnötter
2 dl crème fraiche
Gör så här:
- Börja med sirapen: Koka ihop apelsinsaft, citronsaft och socker till en tunn sirap.
- Vispa mjölk, mjöl, vaniljsocker, ägg, rivet apelsinskal och apelsinsaft till en slät, klumpfri smet. Grädda 8 stora tunna pannkakor i lite smör i en stekpanna på medelvärme.
- Skär ur fina filéer ur de två apelsinerna. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gör nötterna rena från skal genom att gnida dem i en ren köks- handduk. Hacka nötterna grovt.
- Vik ihop och servera pannkakorna på tallrikar ihop med en klick crème fraiche och apelsinfiléer. Ringla på lite sirap, strö nötter över och servera genast.
Hemmagjord pasta med pumpa, brynt smör och brie
4 portioner
Vad göra med pumporna till Halloween? Jo, en utsökt pumpa-pasta!
2 dl durumvetemjöl + extra till utbakningen
3 dl tipo 00-mjöl
4 ägg
1 msk olivolja
250 g pumpa, t ex butternut eller hokkaido, skalad och urkärnad
olivolja till stekning
2 msk färsk rosmarin
salt och nymald svartpeppar
tillbehör
50 g smör
200 g brieost
Bröd
Gör så här:
- Blanda mjölsorterna i en bunke. Häll ut mjölet på ett bakbord och samla ihop det i en hög. Gör en grop i mitten. Knäck ett ägg i gropen och arbeta in det samt olivoljan i mjölet med hjälp av en gaffel. Upprepa med resten av äggen och arbeta samman väl till en deg. Lägg degen i plastfolie. Låt vila svalt i 30 minuter.
- Dela degen i 2–3 delar och kavla ut varje del till en platta som du kan köra genom en pastamaskin eller kavla så tunt du kan. Tillsätt mer mjöl så att degen inte fastnar på bakbordet eller i maskinen, men se upp så degen inte blir för torr. Skär pastadegen i långa tagliatelle-strimlor.
- Koka pastan al dente i lättsaltat vatten.
- Skär pumpaköttet i långa, tunna strimlor, gärna med grönsakssvarv, mandolin med potatisskalare.
- Stek pumpastrimlorna i olja 2–3 minuter tillsammans med rosmarin. Salta och peppra.
- Tillsätt och blanda ner den nykokta pastan i stekpannan.
- Smält smöret på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Fördela pastan i fyra djupa tallrikar, ringla över smöret och toppa med brieost. Servera ett gott bröd till.
Äppel- och björnbärspaj med mandel
4 portioner
Extra god smulpaj med mandelflagor och björnbär!
400 g äpplen
200 g björnbär
¾ dl strösocker
1 ½ tsk kardemumma
1 tsk kanel
½ tsk malen ingefära
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
40 g mandelflagor
120 g smör
till servering
vaniljglass
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Skär äpplena i klyftor. Fördela dem och björnbären i en ugnsfast form. Strö hälften av sockret över. Krydda med kanel, ingefära och kardemumma och vänd runt.
- Blanda resten av sockret med havregryn, vetemjöl och mandelflagor. Tärna smöret och arbeta in med fingrarna till en smulig deg.
- Fördela degen över frukten och baka i ugnen i 15 minuter, tills gyllene. Servera smulpajen ljummen med vaniljglass.
LÄS MER:
Sparrisrisotto med frasiga laxsnittar