Samlas runt en Hot pot med ryggbiff
31 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
De flesta asiatiska länder har sin version av hot pot men grundtanken är densamma – att sitta runt bordet och laga mat tillsammans i en varm buljong.
Annons
Hot pot med ryggbiff
Den asiatiska varianten av fondue, så gott att doppa olika godsaker i smakrik buljong.
4 portioner
Du behöver:
50 g färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili
2 ½ liter kycklingbuljong
25 cl soja
25 cl risvinäger
1 msk sesamolja
200 g risnudlar eller glasnudlar
200 g morötter
200 g rättika
200 g shiitakesvamp
150 g böngroddar
150 g sockerärter
400 g ryggbiff
Till servering:
Sesamsås
Gör så här:
- Skala ingefäran, skala vitlöken och kärna ur chilin. Skär allt i fina skivor. Koka upp kycklingbuljong i en kastrull tillsammans med soja, risvinäger, sesamolja, ingefära, chili och vitlök och låt puttra i 10 minuter.
- Häll kokande vatten över nudlarna och låt dem dra i några minuter. Skala morötterna, skölj rättikan och skär båda i mycket tunna stavar. Rensa svampen och skölj böngroddar och sockerärter. Skär köttet i lövtunna skivor. Ställ grytan med soppan mitt på matbordet, använd gärna en fonduegryta med en liten brännare under för att hålla soppan varm.
- Lägg alla fyllningar i skålar och ställ dem på bordet. Låt alla runt bordet laga maten själva genom att välja sin favoritkombination av grönsaker, kött och nudlar i sin tallrik och hälla den varma soppan över. Servera med sesamsås att klicka i soppan.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth
Annons