Hummer i örtbuljong
19 dec, 2019
AvRedaktionen
Hummer är sällan fel! Denna variant i örtbuljong är full av smak och perfekt som förrätt. Garnera med dill och fänkål.
Annons
4 portioner
Du behöver:
2 små kokta humrar
1 liter vatten
5 dl torrt vitt vin
1 handfull dill
1 ekologisk citron
2 msk olivolja till stekning
2 gula lökar
3 morötter
2 stjälkar bladselleri
1 fänkålsstånd
2 lagerblad
2 stjärnanis
Salt och nymalen svartpeppar
Ev lite citronsaft
Garnering:
Dill
Fänkål
Gör så här:
- Lossa huvudena från humrarna och släng.
- Bryt av stjärtar och klor och spar kropparna.
- Koka upp vatten, vin, dill och skivad citron i en kastrull.
- Sjud stjärtar och klor i 7–8 minuter.
- Ta upp hummerdelarna och lägg i en skål med is och vatten.
- Spar kokvattnet.
- Pilla ut köttet ur klor och stjärtar och lägg i en skål, spar skalet.
- Stek skal och hummerkroppar hårt i lite olja i en gryta.
- Hacka löken.
- Skala och ansa morötter, selleri och fänkål och hacka allt grovt.
- Låt grönsakerna steka med i grytan.
- Slå på kokvattnet från klokoket, lägg ner lagerblad och stjärnanis och låt allt småkoka i 20 minuter.
- Låt sedan stå och dra i 20 minuter.
- Sila av buljongen, helst genom duk.
- Koka eventuellt ner buljongen lite mer.
- Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
- Fördela hummerköttet i djupa tallrikar.
- Slå över lite varm buljong, garnera med dill och fänkål och servera.
Av: Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth
LÄS MER:
Annons