Hummersallad med chilimajonnäs
4 personer
Tid: 45 minuter
Hummersallad:
2 färska humrar
2 nävar blandade fina små sallatsblad
1 hjärtsallatshuvud, även kallat ”sweet gem”
olivolja
1/2 citron
flingsalt och nymald svartpeppar
1 bunt grön sparris
Chilimajonnäs:
2 äggulor
2 tsk fransk senap
1 msk pressad citron
1 krm salt
2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
flingsalt
1 stor chilifrukt, delad och urkärnad
Gör så här:
Börja med majonnäsen. Alla ingredienser ska ha rumstemperatur. Blanda äggulor, senap, citron och salt i en stor vid skål och vispa ihop med ballongvisp. Tillsätt oljan, först droppvis samtidigt som du vispar kraftigt. Fortsätt hälla oljan i en tunn fin stråle medan du vispar kraftigt tills majonnäsen tjocknar. Ha inte för bråttom! Skala, grovhacka och mosa vitlöksklyftan med knivbladets sida på en stor skärbräda med lite flingsalt. Finhacka chilin och mosa den tillsammans med vitlöksklyftan till en pasta. Tillsätt det till majonnäsen och låt den stå i kyl gärna över natten eller ett par timmar.
Skala och ta ur köttet från humrarna. Dressa sallatsbladen med lite olja och några droppar citron samt salt och peppar. Fördela den i fyra höga skålar eller glas. Stek sparrisen hastigt i lite olja och salta lätt. Ställ ett par hjärtsallatsblad i varje portion tillsammans med sparrisen. Dela upp hummerköttet och tillsätt det samt en klick majonnäs. Servera genast.