Ikoniska duos tävlar i tacos – med pop-ups i Stockholm, Göteborg och Malmö
Kampanjen “Where There Are Tacos, There’s Coca-Cola” är en hyllning av den alltid trendiga tacostradition som länge svept över Sverige och tar fasta på den starka taqueriakulturen som finns i Mexiko. Kampanjen lyfter den magiska kombinationen av tacos och Coca-Cola. För att visa på denna oslagbara mix av smaker öppnar nu Coca-Cola en taqueria på Scheelegatan 28 i Stockholm 20–23 februari.
På menyn hos Coca-Cola Taqueria kommer det serveras tacos från tre ikoniska duos: Pernilla Wahlgren & Sofia Wistam, Carolina Gynning & Carina Berg och de folkkära karaktärerna Tabita & Jeanette som spelas av Mia Skäringer och Sanna Persson. Varje duo har bett sina följare om tips på vad som är den bästa tacokombination och med den inspirationen har de satt ihop sina egna unika recept. För att vad som är den bästa kombinationen av smaker i en taco kommer besökare att få rösta fram sin favorit.
Taquerian kommer även att åka på turné under Melodifestivalens delfinaler i Göteborg, Malmö och Stockholm. Håll utkik efter Coca-Cola Taqueria pop-up i Nordstan, Emporia och Mall of Scandinavia!
Tävlingsduos och deras tacos:
Beef Barbacoa Tacos – recept av Carolina Gynning och Carina Berg
4 portioner
Du behöver:
8 små tortillas
Barbacoa:
1 kg högrev, i bitar
8 anchochilis, urgröpta
100 g chipotle i adobo-sås, funkar med vanliga chipotle-chili också
2–4 msk olja
1 stor gul lök, hackad
13 vitlöksklyftor
33 cl mörk öl
1 msk spiskummin
1 tsk salt och peppar
2 msk oregano
1 dl vatten
Picklad rödlök:
250 g rödlök, skivad
12 dl vitvinsvinäger
12 dl vatten
65 g socker
2 msk salt
Salsa verde:
½ dl mirin
¾ dl risvinäger
½ dl mynta
1 dl koriander
½ dl thaibasilika
3 vitlöksklyftor
½ schalottenlök
1 hel jalapeño
Saft från 1 lime
200 g tomatillos
1,5 dl olja
2 avokados
Topping:
Färsk koriander
Gör så här:
- Barbacoa: Sätt ugnen på 190°C. Rosta anchochilis i en torr panna i ca 30 sekunder
- per sida. Bryn köttet i olja i en gryta, 3 minuter per sida. Lägg åt sidan. Stek löken i samma gryta i 5 minuter. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 2 minuter. Häll i ölen, anchochilis och chipotle. Låt sjuda i 5 minuter, ta av från värmen och låt svalna. Mixa blandningen med spiskummin, peppar, oregano, salt och vatten till en slät sås. Lägg tillbaka köttet i grytan, häll över såsen och täck med lock. Tillaga i ugnen i 3–4 timmar tills köttet är mört. Dra isär köttet med gafflar direkt i grytan.
- Picklad rödlök: Koka upp vinäger, vatten, socker och salt i en kastrull. Rör om tills allt löst sig. Låt svalna och häll över löken.
- Salsa verde: Mixa alla ingredienser i en blender i 3 minuter
- Montering: Värm tortillabröden. Lägg på barbacoa, picklad lök, salsa verde och färsk koriander. Servera genast!
Korean Fried Chicken Tacos – recept av Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam
4 portioner
Du behöver:
8 små tortillas
Kyckling:
500 g benfria kycklinglår
150 ml kärnmjölk
250 g majsstärkelse
50 g rismjöl
Salt och peppar
Gochujangsås:
100 g gochujang
2 msk farinsocker
75 ml soja
75 ml vatten
25 ml sesamolja
Ponzugurka:
1 gurka, tärnad
150 ml ponzu
2 tsk sesamolja
2 tsk sesamfrön
Gochujangmajonnäs:
250 g majonnäs
60 g gochujang
2 msk limejuice
Salt och peppar
Picklad daikon:
500 g daikon, skalad och skivad
250 ml risvinäger
250 ml vatten
70 g socker
1 msk salt
Topping:
200 g strimlad rödkål
Gör så här:
- Kyckling: Blanda kyckling och kärnmjölk i en skål. Låt marinera i kylskåp i minst 1 timme (upp till 4 timmar). Förbered paneringen genom att blanda majsstärkelse, rismjöl, salt och peppar i en skål. Låt kycklingen rinna av och vänd den i mjölblandningen. Förvara kallt tills den ska friteras.
- Gochujangsås: Koka upp gochujang, farinsocker, soja och vatten i en kastrull. Låt sjuda tills allt blandats. Ta av från värmen och rör i sesamolja.
- Ponzugurka: Blanda ponzu, sesamolja och sesamfrön i en skål. Lägg i gurkan och blanda väl.
- Gochujangmajonnäs: Rör ihop majonnäs, gochujang, limejuice, salt och peppar.
- Picklad daikon: Koka upp risvinäger, vatten, socker och salt i en kastrull. Ta av från värmen och lägg i daikon. Låt dra minst 3 timmar.
- Fritera kycklingen: Hetta upp olja till 180°C. Fritera kycklingen i 7–8 minuter tills den är gyllene och har en innertemperatur på 75°C.
- Montering: Värm tortillabröden. Doppa den friterade kycklingen i gochujangåsen, skiva och lägg på tortillan. Tillsätt picklad daikon och ponzugurka. Toppa med gochujangmajonnäs. Servera genast!
Hot Honey Halloumi Tacos – recept av Tabita & Jeanette
4 portioner
Du behöver:
8 små tortillabröd
250 g halloumi
3 msk honung
1 msk harissa
1 msk olja
50 g granatäppelkärnor
Ruccola
Guacamole:
2 avokado, mosade
1 msk limejuice
2 msk finhackad rödlök
1 msk hackad koriander
½ msk finhackad jalapeño
Salt och peppar
Tzatziki:
250 g grekisk yoghurt
125 g riven gurka
2 msk hackad mynta
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk salt
Salt och peppar
Gör så här:
- Guacamole: Blanda avokado, limejuice, rödlök, koriander, jalapeño, salt och peppar i en skål.
- Tzatziki: Rör ihop yoghurt, gurka, mynta, citronsaft, vitlök, salt och peppar.
- Hot Honey Halloumi: Blanda honung, harissa och olja i en skål. Vänd halloumin i blandningen. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Stek halloumin 3–4 minuter per sida tills den fått fin färg.
- Montering: Värm tortillabröden. Bred på ett lager guacamole. Lägg på ruccola och halloumi. Toppa med tzatziki och granatäppelkärnor. Servera direkt!
Foto: Coca-Cola