Ile flottante med röda vinbär
4 personer
Tid: 45 minuter
Sjudna mjuka maränger:
3 äggvitor
1/2 krm salt
1 tsk pressad citron
1 1/2 dl strösocker
Vaniljkräm:
3 äggulor
3 msk strösocker
1 vaniljstång (framskrapade frön)
3 dl vispgrädde
(Gör gärna vaniljkrämen dagen före och förvara i kylen.)
Till garnering:
färska bär, t ex vinbär, björnbär, lingon
Gör så här:
Börja med vaniljkrämen. Lägg äggulor, socker, vaniljfrön och grädde i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme under ständig omrörning tills det tjocknar. Låt svalna och ställ in i kylen cirka en timme eller över natten. Gör marängerna genom att vispa äggvitor, salt och pressad citron med elvisp i en ren bunke till ett fast skum. Fortsätt att vispa och ha i sockret så det blir en glansig, fast marängsmet.
Koka upp mycket vatten i en stor kastrull och klicka i smeten, ett par åt gången. Låt de sjuda cirka 4–5 minuter på ena sidan, vänd och låt sjuda något kortare på den andra. Ta upp med hålslev. Fördela krämen i portionsskålar och lägg i maränger och bär. Servera.