Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Minisemlor med lakrits, tryffel och kola

11 feb, 2014
AvJenny Norberg
Om du inte redan tjuvstartat med semlorna måste du testa det här receptet på minisemlor! Baka dem i dag så kan du njuta av dem på fettisdagen. Smaksätt med din favoritsmak: lakrits, tryffel eller kola. Så små och goda, att man lätt tar två!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Minisemlor med lakrits, tryffel och kola.
Minisemlor med lakrits, tryffel och kola.

Fördeg:

325 g kall mjölk (3 1/4 dl)

450 g vetemjöl (7 1/2 dl)

50 g jäst

Deg:

85 g smör

85 g råsocker (knappt 1 dl)

10 g havssalt (1/2 msk)

1 ägg

7 g vaniljsocker (1/2 msk)

1/2 tsk kardemumma, nystött

270 g vetemjöl (4–5 dl)

Fördeg: Blanda ihop ingredienserna och låt degen jäsa i 3 timmar.

Deg: Blanda ihop samtliga ingredienser och arbete degen i 10 minuter i maskin eller knåda intensivt i 15 minuter. Dela degen i 2 delar och dela varje del i 20 bitar. Forma till släta små bullar, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek cirka 1 timme. Värm ugnen till 250°. Grädda bullarna i 7–8 minuter, tills de fått fin färg.

Annons

Lakritssemla, mini

8 minibullar

100 g mandelmassa

florsocker att pudra över

Lakritsgrädde:

3 dl vispgrädde

100 g lakritskola (till exempel Kick)

svart hushållsfärg (valfritt)

Dag 1: Dela lakritsen i mindre bitar. Värm grädden (den får inte koka). Ta kastrullen från plattan och lägg i lakritsbitarna. Rör om tills lakritsen smält. Låt svalna. Ställ kallt över natten.

Dag 2: Tillsätt eventuellt några droppar svart hushållsfärg till grädden och vispa upp den som vanlig grädde. Skär sedan ett lock från varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med mandelmassa utblandad i lite lakritsgrädde. Spritsa ut resten av lakritsgrädden över mandelmassan och lägg på locket. Pudra över florsocker.

Tryffelsemla, mini

8 st minibullar

kakao att pudra över

Tryffel:

1 dl vispgrädde

1 msk honung

125 g mörk choklad, 70%

Chokladmandelmassa:

100 g mandelmassa

1 msk kakao

2 tsk mjölk

Dag 1: Sjud upp grädde och honung i en kastrull, ta av från värmen. Hacka chokladen och låt den smälta i grädden under omrörning, cirka 2 minuter. Låt svalna och stelna, gärna i rumstemperatur till nästa dag.

Annons

Dag 2: Riv mandelmassan och tillsätt kakao och mjölk. Mixa ihop till en slät massa.

Skär ett lock från varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med chokladmandelmassa. Spritsa tryffeln över fyllningen och lägg på locket. Pudra över kakao.

Kolasemla, mini

8 minubullar

florsocker att pudra över

Kolasås:

2 dl vispgrädde

2 dl socker

2 dl ljus sirap

1 msk vaniljsocker

Kolagrädde:

2 dl vispgrädde

3/4 dl kolasås

Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt puttra i cirka 12 minuter. Rör i vaniljsocker. Låt svalna.

Kolagrädde: Vispa grädden och vänd ner den kalla kolasåsen.

Skär ett lock från varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med kolasås. Spritsa ut kolagrädden över fyllningen och lägg på locket. Spritsa ut kolagrädden över fyllningen och lägg på locket. Pudra över florsocker.

Av: Åsa Swanberg

Foto: Malou Holm

Annons