Minisemlor med lakrits, tryffel och kola
Fördeg:
325 g kall mjölk (3 1/4 dl)
450 g vetemjöl (7 1/2 dl)
50 g jäst
Deg:
85 g smör
85 g råsocker (knappt 1 dl)
10 g havssalt (1/2 msk)
1 ägg
7 g vaniljsocker (1/2 msk)
1/2 tsk kardemumma, nystött
270 g vetemjöl (4–5 dl)
Fördeg: Blanda ihop ingredienserna och låt degen jäsa i 3 timmar.
Deg: Blanda ihop samtliga ingredienser och arbete degen i 10 minuter i maskin eller knåda intensivt i 15 minuter. Dela degen i 2 delar och dela varje del i 20 bitar. Forma till släta små bullar, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek cirka 1 timme. Värm ugnen till 250°. Grädda bullarna i 7–8 minuter, tills de fått fin färg.
Lakritssemla, mini
8 minibullar
100 g mandelmassa
florsocker att pudra över
Lakritsgrädde:
3 dl vispgrädde
100 g lakritskola (till exempel Kick)
svart hushållsfärg (valfritt)
Dag 1: Dela lakritsen i mindre bitar. Värm grädden (den får inte koka). Ta kastrullen från plattan och lägg i lakritsbitarna. Rör om tills lakritsen smält. Låt svalna. Ställ kallt över natten.
Dag 2: Tillsätt eventuellt några droppar svart hushållsfärg till grädden och vispa upp den som vanlig grädde. Skär sedan ett lock från varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med mandelmassa utblandad i lite lakritsgrädde. Spritsa ut resten av lakritsgrädden över mandelmassan och lägg på locket. Pudra över florsocker.
Tryffelsemla, mini
8 st minibullar
kakao att pudra över
Tryffel:
1 dl vispgrädde
1 msk honung
125 g mörk choklad, 70%
Chokladmandelmassa:
100 g mandelmassa
1 msk kakao
2 tsk mjölk
Dag 1: Sjud upp grädde och honung i en kastrull, ta av från värmen. Hacka chokladen och låt den smälta i grädden under omrörning, cirka 2 minuter. Låt svalna och stelna, gärna i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2: Riv mandelmassan och tillsätt kakao och mjölk. Mixa ihop till en slät massa.
Skär ett lock från varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med chokladmandelmassa. Spritsa tryffeln över fyllningen och lägg på locket. Pudra över kakao.
Kolasemla, mini
8 minubullar
florsocker att pudra över
Kolasås:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
Kolagrädde:
2 dl vispgrädde
3/4 dl kolasås
Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt puttra i cirka 12 minuter. Rör i vaniljsocker. Låt svalna.
Kolagrädde: Vispa grädden och vänd ner den kalla kolasåsen.
Skär ett lock från varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll dem med kolasås. Spritsa ut kolagrädden över fyllningen och lägg på locket. Spritsa ut kolagrädden över fyllningen och lägg på locket. Pudra över florsocker.
Av: Åsa Swanberg
Foto: Malou Holm