Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Inbakad oxfilé med svamp och rödlök

19 dec, 2019
AvRedaktionen
Recept på inbakad oxfilé med svamp och rödlök
Bjud på oxfilé med en twist! Denna inbakade oxfilé med svamp och bakad rödlök är full av smak. Servera med rosensallat och gröna örter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Inbakad oxfilé:

600 g oxfilé

Salt och svartpeppar

Lite olja till stekning

2 msk dijonsenap

25 g smör till stekning

250 g skogschampinjoner

2 schalottenlökar

3 klyftor vitlök

5 kvistar timjan

8 skivor parmaskinka

1 rulle smördeg

1 ägg till pensling

Bakad rödlök:

4 rödlökar

Lite olja till stekning

4 små rödbetor

Sås:

4 dl oxbuljong

2 msk worcestershiresås

1 tsk senap

50 g smör

½ rödlök

Till servering:

1 radicchio (rosensallat)

ängssyra eller valfri grön ört

Gör så här:

  1. Putsa oxfilén, salta och peppra och bryn runt om i olja i en stekpanna.
  2. Ta från värmen och pensla filén med senap.
  3. Smält smöret i en liten kastrull.
  4. Hacka champinjonerna.
  5. Finhacka lök och vitlök.
  6. Stek försiktigt svamp, lök, vitlök och timjan i smöret tills all vätska ångat bort och svampen fått färg.
  7. Salta och peppra.
  8. Värm ugnen till 180°.
  9. Lägg ett lager plastfolie på köksbänken och fördela parmaskinkan ovanpå.
  10. Skinkbitarna ska överlappa varandra lite.
  11. Fördela stekt svamp och lök i ett jämnt lager över skinkan.
  12. Lägg oxfilén ovanpå och rulla plastfolien med skinka tätt runt filén, utan att plasten rullas in.
  13. Rulla ut smördegen och lägg den inrullade oxfilén ovanpå.
  14. Rulla in filén i smördeg och täck sidorna ordentligt så det sluter helt tätt.
  15. Pensla med uppvispat ägg och ugnsbaka ca 18 minuter.
  16. Låt vila i 10 minuter.
  17. Skala och halvera rödlökarna och stek dem hårt i lite olja till fin färg.
  18. Baka dem sedan mjuka i ugnen tillsammans med oxfilén.
  19. Skrubba rödbetorna och koka med skalet på i ca 25 minuter.
  20. Skölj med kallt vatten och pilla bort skalen.
  21. Mät upp buljong, worcestershiresås och senap i en kastrull.
  22. Låt koka ner till halva mängden.
  23. Vispa ner kallt smör.

Vid servering:

  1. Skär oxfilén i skivor och servera med bakad rödlök, kokt rödbeta och radicchio.
  2. Garnera med ört och sås över.
Recept på inbakad oxfilé med svamp och rödlök
Inbakad oxfilé med svamp och rödlök.

Av: Timm Vladimir

Foto: Columbus Leth

LÄS MER:

10 goda recept på oxfilé till nyår

Annons