Ingefärsmarinerad grillad laxsida
12 apr, 2024
AvEva Boström
Många magar kommer att kurra när dem här ingefärsmarinerade grillade laxsidan ställs på bordet. Ett kanonsätt att inleda grillsäsongen!
Annons
Ingefärsmarinerad grillad laxsida
Gravad, glazead och grillad blir laxsidan full av smak.
Annons
8 portioner
Du behöver:
1 hel färsk laxsida, ca 1 ½ kg
2 msk salt
2 msk strösocker
1 tsk grovmald svartpeppar
Glaze:
½ dl japansk soja
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk rivet limeskal
1 tsk sriracha, het chilisås eller sambal oelek
2 msk limesaft
Garnering:
1 knippe rädisor
100 g färsk babyspenat
1 msk olja
1 skivad lime
Gör så här:
- Gnid in laxsidan med salt, socker och peppar. Lägg den i en plastpåse och låt grava minst 1 timme.
- Blanda glazen.
- Olja in grillgallret. Låt grillen bli riktigt varm. Pensla laxen med glazen och lägg på med skinnsidan upp i 1 minut, gärna under lock. Vänd laxen så den ligger med skinnet nedåt. Fös undan lite grillkol så det inte blir så hett. Grilla ca 15 minuter med skinnsidan ner på indirekt värme, tills fisken har en innertemperatur på 55° i den tjockaste biten.
- Skiva limen och grilla skivorna lätt. Ta bort fisken från värmen och låt vila några minuter före servering. Skölj och dela rädisorna. Fräs dem och spenaten snabbt i olja. Garnera laxen med spenatfräs och limeskivor.
Foto: Lisa Björner
Annons