Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ingefärs­marinerad grillad laxsida

12 apr, 2024
AvEva Boström
Recept på ingefärsmarinerad grillad laxsida
Lisa Björner
Många magar kommer att kurra när dem här ingefärsmarinerade grillade laxsidan ställs på bordet. Ett kanonsätt att inleda grillsäsongen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumiBrand logo
Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumi

Ingefärs­marinerad grillad laxsida

Gravad, glazead och grillad blir laxsidan full av smak.

Ingefärsmarinerad grillad laxsida är kanonmat till många
Ingefärsmarineradlättgravad laxsida Lisa Björner
Annons

8 portioner

Du behöver:

1 hel färsk laxsida, ca 1 ½ kg
2 msk salt
2 msk strösocker
1 tsk grovmald svartpeppar

Glaze:

½ dl japansk soja
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk rivet limeskal
1 tsk sriracha, het chilisås eller sambal oelek
2 msk limesaft

Garnering:

1 knippe rädisor
100 g färsk babyspenat
1 msk olja
1 skivad lime

Gör så här:

  1. Gnid in laxsidan med salt, socker och peppar. Lägg den i en plastpåse och låt grava minst 1 timme.
  2. Blanda glazen.
  3. Olja in grillgallret. Låt grillen bli riktigt varm. Pensla laxen med glazen och lägg på med skinnsidan upp i 1 minut, gärna under lock. Vänd laxen så den ligger med skinnet nedåt. Fös undan lite grillkol så det inte blir så hett. Grilla ca 15 minuter med skinnsidan ner på indirekt värme, tills fisken har en innertemperatur på 55° i den tjockaste biten.
  4. Skiva limen och grilla skivorna lätt. Ta bort fisken från värmen och låt vila några minuter före servering. Skölj och dela rädisorna. Fräs dem och spenaten snabbt i olja. Garnera laxen med spenatfräs och limeskivor.

Foto: Lisa Björner

Annons