Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Inkokt lax med hyvlad fänkål och dillkräm

25 maj, 2022
AvAnna Wendt
Recept på inkokt lax med hyvlad fänkål och dillkräm
Inkokt lax är gott och lätt att laga. Vi serverar den med fänkål och dillkräm. En härlig mix med spännande smaker!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Inkokt lax med hyvlad fänkål och dillkräm

Inkokt lax blir fast och fin, perfekt på en buffé.

Så lagar du inkokt lax med hyvlad fänkål och dillkräm

6–8 bufféportioner

Du behöver:

600 g laxfilé
1 litet fänkålshuvud
1 msk citronsaft
2 dl rotfruktschips
½ ask krasse

Fänkålslag:

2 dl ättiksprit, 12 %
2 liter vatten
30 g salt
3 lagerblad
1 tsk fänkålsfrön

Dillkräm:

1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1/2 dl finhackad dill
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Dela laxen i kuber och lägg dem i på botten av en vid gryta.
  2. Koka upp lagen och häll över laxen. Sätt på ett lock och låt svalna i rumstemperatur.
  3. Rör samman dillkrämen och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
  4. Hyvla fänkålen tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg fänkålen i en bunke, pressa över lite citronsaft och vänd runt.
  5. När laxen är klar, lyft upp den ur lagen och lägg upp på ett fat. Toppa med fänkålen och strö över finklippt krasse och rotfruktschips.
  6. Servera laxen med de brynta smörpotatisarna, dillkrämen och sommarsalladen.

Foto: Lisa Björner

Annons