Inkokt lax med hyvlad fänkål och dillkräm
25 maj, 2022
AvAnna Wendt
Inkokt lax är gott och lätt att laga. Vi serverar den med fänkål och dillkräm. En härlig mix med spännande smaker!
Annons
Inkokt lax med hyvlad fänkål och dillkräm
Inkokt lax blir fast och fin, perfekt på en buffé.
6–8 bufféportioner
Du behöver:
600 g laxfilé
1 litet fänkålshuvud
1 msk citronsaft
2 dl rotfruktschips
½ ask krasse
Fänkålslag:
2 dl ättiksprit, 12 %
2 liter vatten
30 g salt
3 lagerblad
1 tsk fänkålsfrön
Dillkräm:
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1/2 dl finhackad dill
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Dela laxen i kuber och lägg dem i på botten av en vid gryta.
- Koka upp lagen och häll över laxen. Sätt på ett lock och låt svalna i rumstemperatur.
- Rör samman dillkrämen och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
- Hyvla fänkålen tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg fänkålen i en bunke, pressa över lite citronsaft och vänd runt.
- När laxen är klar, lyft upp den ur lagen och lägg upp på ett fat. Toppa med fänkålen och strö över finklippt krasse och rotfruktschips.
- Servera laxen med de brynta smörpotatisarna, dillkrämen och sommarsalladen.
Foto: Lisa Björner
Annons