Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Isabel Adrian: "Jag vill bjuda Obama på jordgubbstårta"

29 nov, 2015
AvCassandra Lindblom
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Isabel kom till L.A första gången 2006 och bor nu halvårsvis där med sin familj, maken Steve Angelo (en av medlemmarna i Swedish House Mafia) och deras två döttrar. Andra halvan bor de i Europa och de försöker också tillbringa varje sommar i Sverige. Då får även döttrarna chansen att baka med mormor.

– Jag älskar själv att baka och har gjort det ända sen jag var liten och fick ofta assistera mamma. Hon bakade mest vanligt bröd och ibland en del sötebröd. Bästa bakminnet är när hon lärde mig att göra surdegsbröd i korgar. Det var så himla roligt och det är en tradition som har gått i arv i flera generationer. Så jag vill lära mina döttrar korgbaket en dag.

Isabelle2
Isabelle1

  

Isabel Adrian

Ålder: 36 år.

Familj: Maken Steve Angello (från Swedish House Mafia) och döttrarna Monday Lily och Winter Rose.

Annons

Bor: Hollywood Hills i Los Angeles och Schweiz.

Gör: Tv-profil (känd från Svenska Hollywoodfruar), designer, modell, bloggare, entreprenör och stilexpert.

Aktuell med: En bok som kommer ut 2014, ett hemligt tv-projekt och en klädeskollektion med premiär 2014.

Vad föredrar du, mat eller sötsaker? 

– Jag känner helt klart en förkärlek till efterrätter, cookies, pajer och tårtor och allt möjligt annat med choklad. Och julgodis är särskilt kul att göra!

Vad skiljer de amerikanska bakverken från de svenska?

– De amerikanska bakverken är mycket sötare än de svenska och tyvärr kommer inte smakerna fram lika mycket då. Sedan är de ju definitivt mycket större i storlek

och innehåller troligen mer konstgjorda färger och ämnen. Mycket glasyrer och färgat socker. Svenska bakverk är mer genuina, smakrika och fräscha.

Brukar du baka några svenska stoltheter?

– Ja absolut, jag bakar saftiga kanelbullar, som är den största favoriten och även semlor när det är semmeltid i Sverige.

Annons

Hur balanserar du nyttigt med onyttigt?

– Jag äter väldigt nyttig mat i min vardag och kan därför unna mig efterrätter och sötsaker lite då och då. Jag brukar dessutom använda olika alternativ till socker, för att spara in på överdriven eller processad sötma. USA är duktiga på olika substitut och just nu är jag mest nyfiken på att prova ”coconut blossom sugar”.

Brukar du handla ekologiskt?

– Jag handlar alltid ekologiskt eftersom jag tycker att det är viktigt att minska på tillsatser, kemikalier och besprutade ämnen. Det är även nyttigare och smakar mer.

Älsklingsställen i L.A?

– Jag älskar Nobu för den bästa sushin och Urth Caffe för dess charm och goda, matiga sallader.

Bästa bageriet i stan?

– Bästa bageriet är helt klart Sprinkles för deras fantastiska cupcakes. Där hänger även Tinseltowns kändiselit när de vill ha något sött och Oprah Winfrey brukar flyga in cupcakes därifrån. Men jag gillar även Fonuts, för deras glutenfria donuts, Crumbs Bakery och Magnolia som nu även finns i LA.

Annons

Slutligen, om du fick bjuda in vem du ville på afternoon tea… vad bakar du och vem bjuder du?

– Då skulle jag vilja bjuda president Obama på en äkta svensk midsommartårta med svenska, söta jordgubbar och svenska flaggan i topp.

Cherry pie

Körsbärspaj är en gammal amerikansk klassiker som oftast görs på lite surare körsbär. Innan det fanns kylskåp åt man den mest på sommaren i samband med skördetiden. Det är vanligt att man dekorerar pajen ovanpå med vackra mönster av pajdeg. Körsbärspajen är både väl omskriven och omsjungen genom åren och vem minns inte Dale Coopers favoritpaj i Twin Peaks?

Isabels sweet cherry pie

6–8 personer

Tid: 1 timme och 20 minuter

Smultoppingen gör pajen extra crunchig, vilket passar bra till den söta, rinninga fyllningen.

pajbotten:

125 gram smör, kylskåpskallt, i bitar

3 dl vetemjöl

1 tsk socker

1 nypa salt

2 msk kallt vatten

fyllning:

ca 500 g körsbär

1 dl socker

3/4 dl vetemjöl

Annons

1 nypa salt

2 msk smör

smultopping:

75 g smör

1 1/2 dl farinsocker

ca 6–8 grahams/fullkornskex, t ex Digestive

Sätt ugnen på 220°. Blanda smör, mjöl, socker och salt i en matberedare och pulsa tills degen blir grovt smulig. Tillsätt 2 msk kallt vatten och fortsätt att blanda tills degen håller ihop. Tryck ut degen i en pajform, ca 22–26 cm och låt degen hänga lite över kanten. Ställ i kylen i minst 30 minuter.

Kärna ur körsbären och lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med socker, mjöl, salt och smör. Koka upp och rör tills blandningen tjocknar. Ta av från spisen och låt svalna.

Blanda alla ingredienser till toppingen i en matberedare till en smulig massa.

Fyll pajen med körsbärsblandningen och strö över sockertoppingen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30–35 minuter. Låt svalna och servera gärna med äkta vaniljglass.

Tips! Isté är gott att dricka till pajen. Låt 4-6 påsar av vafritt té stå och dra i kokt vatten. Fyll sedan en kanna med det starka téet, kallt vatten, massor av is och skivade citronskivor. Söta med lite flytande honung eller annan sötning.

Av Stephanie Bjelkstam. Foto: Martin Löf

Annons