Isabel Adrians sweet cherry pie
6–8 personer
Tid: 1 timme och 20 minuter
Pajbotten:
125 g smör (kylskåpskallt, i bitar)
3 dl vetemjöl
1 tsk socker
1 nypa salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 500 g körsbär
1 dl socker
3/4 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk smör
Smultopping:
75 g smör
1 1/2 dl farinsocker
ca 6–8 grahams/fullkornskex (t ex Digestive-kex)
Gör så här:
Sätt ugnen på 220°. Blanda smör, mjöl, socker och salt i en matberedare och pulsa tills degen blir grovt smulig. Tillsätt 2 msk kallt vatten och fortsätt att blanda tills degen håller ihop. Tryck ut degen i en pajform, ca 22–26 cm, och låt degen hänga lite över kanten. Ställ i kylen i minst 30 minuter.
Kärna ur körsbären och lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med socker, mjöl, salt och smör. Koka upp och rör tills blandningen tjocknar. Ta av från spisen och låt svalna. Kör i matberedare alla ingredienser till toppingen till en smulig massa.
Fyll pajen med körsbärsblandningen och strö över sockertoppingen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30–35 minuter. Låt svalna och servera gärna med äkta vaniljglass.
Tips! Iste är gott att dricka till pajen. Låt 4–6 påsar av valfritt te stå och dra i kokt vatten. Fyll sedan en kanna med det starka teet, kallt vatten, massor av is och skivade citronskivor. Söta ev med lite flytande honung eller annan sötning.