Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål
4 personer
Tid: 35 minuter
Du behöver:
3 msk olivolja
350 g mjölig kokt potatis (skalad och tärnad)
2 salladslökar (skuren i ringar)
2 schalottenlökar (finhackade)
7 dl färdigblandad grönsaksbuljong
salt och svartpeppar från kvarn
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
100 g bacon
30 stjälkar harsyra
2–3 ramslöksblad
3 stjälkar mynta
15 stjälkar kirskål
5 maskrosblad
20 stjälkar tusensköna
Gör så här:
Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs potatis, salladslök och schalottenlöken utan att de tar färg. Häll i grönsaksbuljong, smaka av med salt och peppar och låt det sjuda under lock i 20 minuter. Häll i grädden och mjölken och låt allt koka upp. Purea potatissoppan med stavmixer, vill du ha den extra slät kan du passera den genom en sil. Låt stå kallt i minst 3 timmar. Knaperstek bacon, låt rinna av och bryt i bitar. Skölj kryddorna, torka dem försiktigt, noppa bladen från stjälkarna och hacka bladen grovt. Lägg upp soppan i tallrikar, toppa med kryddor och bacon. Servera genast.
Recept och foto: Anke Schütz