Italiensk smörgåstårta med mozzarella, tomat och oliver
Tips! Rostar man brödet blir smörgåstårtan mer rustik och kletar inte lika lätt ihop.
8 personer
Du behöver:
24 skivor kvadratiskt formbröd (utan kanter)
Fyllning 1:
1 dl pesto rosso
1 dl crème fraiche
Fyllning 2:
1 burk grön eller svart tapenade (200 g)
Fyllning 3:
200 g färskost med vitlök och örter
6 skivor salami
Garnering:
500 g färskost
1 dl majonnäs
1/2 citron, saften
salt
färskmald svartpeppar
Topping:
2 dl babyspenat
250 g minimozzarella
150 g gröna och svarta oliver
4 små plommontomater
salt
färskmald svartpeppar
Gör så här:
Rosta brödskivorna, låt dem svalna på galler.
Blanda pesto och crème fraiche till fyllningen. Lägg ut 6 brödskivor och bred på pesto- och crème fraiche-röran. Toppa med ytterligare 6 brödskivor och bred ut tapenaden. Toppa med ytterligare 6 brödskivor och bred ut färskost med vitlök och örter. Lägg på 6 skivor salami. Toppa med ytterligare 6 brödskivor.
Vispa färskosten med majonnäs, citronsaft och lite hett vatten för att få en jämn, bredbar crème. Smaka av med salt och peppar.
Täck smörgåstårtan med majonnäs- och färskostgarneringen, det går enklast med en spatel. Låt tårtan stå kallt minst 1 timme.
Tryck sedan försiktigt på spenatblad runt hela smörgåstårtan och toppa med mozzarella, oliver och plommontomater i klyftor. Krydda med salt och peppar. Låt stå 30 minuter innan servering.
Av: Sofia Andersson
Foto: Ina Agency