Så gör du italiensk tomatsås
01 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
Alla bör kunna göra en klassisk italiensk tomatsås. Den enkla men smakrikt mustiga såsen gör sig lika bra på pizza som till pasta!
Annons
Italiensk tomatsås
Den klassiska italienska tomatsåsen är oumbärlig i köket och passar perfekt till pizza och pasta. När grundsåsen sitter i ryggraden kan du enkelt och snabbt sno ihop en god pasta med sås, parmesan och färska örter. Tomatsåsen är också en hit till alla typer av stekta kotletter.
4 portioner
Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
Till stekning:
1 burk tomatkross
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
3 msk torkad oregano, timjan, rosmarin eller herbes de Provence
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök fint och stek gyllene i olja utan att löken tar färg. Tillsätt tomater, vinäger, socker och kryddor och låt koka i 10–12 minuter, tills det mesta av vätskan kokat in.
- Smaka av såsen med salt och peppar och mixa eventuellt om du tycker såsen är för grov.
- Använd som tomatsås på pizza, till kotletter eller vänd ihop såsen med färsk pasta och stekta tomater och strö rikligt med riven parmesan och färska örter över.
Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft
Annons