Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så gör du italiensk tomatsås

01 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på mustig tomatsås
Alla bör kunna göra en klassisk italiensk tomatsås. Den enkla men smakrikt mustiga såsen gör sig lika bra på pizza som till pasta!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Såser och röror till grillatBrand logo
Såser och röror till grillat

Italiensk tomatsås

Den klassiska italienska tomatsåsen är oumbärlig i köket och passar perfekt till pizza och pasta. När grundsåsen sitter i ryggraden kan du enkelt och snabbt sno ihop en god pasta med sås, parmesan och färska örter. Tomatsåsen är också en hit till alla typer av stekta kotletter.

Så gör du en mustig tomatsås

4 portioner

Du behöver:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja

Till stekning:

1 burk tomatkross
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
3 msk torkad oregano, timjan, rosmarin eller herbes de Provence
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök fint och stek gyllene i olja utan att löken tar färg. Tillsätt tomater, vinäger, socker och kryddor och låt koka i 10–12 minuter, tills det mesta av vätskan kokat in.
  2. Smaka av såsen med salt och peppar och mixa eventuellt om du tycker såsen är för grov.
  3. Använd som tomatsås på pizza, till kotletter eller vänd ihop såsen med färsk pasta och stekta tomater och strö rikligt med riven parmesan och färska örter över.

Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft

Annons