Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Jamie Olivers italienska superfood-burgare

24 maj, 2019
AvRedaktionen
Jamie Olivers italienska superfood-burgare med balsamicolök, coleslaw & mozzarella.
Hemligheten bakom Jamie Olivers superfood-burgare är att använda mager nötfärs, som är precis lika proteinrik som den fetare, och dryga ut med fiberrika bönor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 personer

Burgare:

500 g mager nötfärs

1 burk (400 g) cannellinibönor

1 stort ägg

Bröd:

6 fullkornsfrallor

2 msk sesamfrön

Balsamicolök:

2 små rödlökar

1 dl billig balsamvinäger

Coleslaw:

½ litet vitkålshuvud (500 g)

3 msk naturell yoghurt

1 rågad tsk engelsk senap

1 tsk torkade röda chiliflakes

1 citron

Tillbehör:

olivolja

1 mozzarellaost (125 g)

2 rosmarinkvistar

2 mogna tomater i olika färger

100 g rucola

Gör så här:

Värm ugnen till 200°.

Burgare: Lägg färsen i en skål med en stor nypa svartpeppar och en liten nypa salt. Skölj bönorna och lägg dem i skålen. Separera ägget, tillsätt gulan i blandningen och krama ihop ordentligt med rena händer.

Bröd: Vispa äggvitan, halvera bröden, lägg ihop dem igen och pensla ovansidan med äggvitan. Strö över sesamfröna.

Balsamicolök: Skala rödlöken, skär den i tunna ringar och lägg i en skål. Tillsätt balsamvinäger och ett par rejäla nypor havssalt för att dra ut överflödig vätska (den hälls av så småningom, så var inte orolig för mängden salt).

Annons

Coleslaw: Ta bort fula ytterblad från kålhuvudet. Strimla kålen mycket fint, helst på en mandolin (använd skyddet!). Lägg kålen i en stor skål och vänd runt med yoghurt, senap, chiliflakes, pressad citronsaft och en nypa svartpeppar.

Burgare: Forma 6 lika stora bollar av färsen. Ställ två stora ugnssäkra stekpannor på medelvärme och häll olja i varje (eller stek burgarna i omgångar). Lägg tre färsbollar i varje panna och tryck ut dem till cirka 2 cm tjocka biffar. Stek dem i 2 minuter på varje sida, eller tills de fått färg.

Toppa varje burgare med en skiva mozzarella och lägg de plockade rosmarinbladen runt omkring burgarna. Ställ in i ugnen 2 minuter så att mozzarellan smälter. Lägg bröden bredvid så att de blir genomvarma.

Skiva tomaterna och fördela dem på den nedre brödhalvan. Lägg på ostburgarna, den frasiga rosmarinen och balsamlöken (utan vätskan). Lägg på den övre brödhalvan, blanda kålen med rucola och servera.

Superfood-burgare med balsamicolök, mozzarella & coleslaw.
Superfood-burgare med balsamicolök, mozzarella & coleslaw.

Recept och foto: Jamie Oliver
Receptet är hämtat ur boken ”Supermat för familjen (Bonnier fakta).

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons