Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Jimmi Eriksson är Årets Kock 2016

12 feb, 2016
AvRedaktionen
Vinnaren av Årets Kock 2016 och därmed svensk mästare i professionell matlagning blev Jimmy Eriksson från Lilla Ego i Stockholm. Lilla Ego drivs av Tom Sjöstedt och Daniel Räms, som båda vunnit samma titel tidigare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Prins Carl Philip delar ut pris till Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.
Prins Carl Philip delar ut pris till Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.

I finalen skulle deltagarna tillaga två varmrätter på fem timmar. Huvudråvaran i tävlingsrätt 1 var odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba. Tävlingsrätt 2 bestod av rådjurssadel från sydöstra Sverige. Den färdiga rätten på tallrik skulle bestå av minst 50 procent grönsaker.

Jimmys tävlingsrätter:

1. Noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serveras med broccoli, soja och mandel

arets-kock-2016-halleflundra

2. Sotad och hasselnötsbakat rådjur samt rotselleri fylld med rökt tartar. Rotselleri, svamp, gran och lingon.

Annons
arets-kock-2016-radjur

Juryns motivering: ”Med rötterna i den svenska traditionen men i nutida utförande”.

– Jag är sjukt lycklig, jag kände att jag fått till alla rätter och smaker, men det sa alla mina medtävlare också, sa Jimmi Eriksson efter finalen.

Om du vill boka bord på Lilla Ego där Jimmy jobbar får du räkna med ca tre månaders kötid, om du inte köar i en timme innan öppning till de åtta obokningsbara barplatserna som finns.

På andra plats kom Johan Backeus från Aveqia och på tredje plats David Lundqvist från Gute Grill & Bar. Samtliga restauranger ligger i Stockholm.

Foto: Per Erik Berglund

Annons