Jimmi Eriksson är Årets Kock 2016
I finalen skulle deltagarna tillaga två varmrätter på fem timmar. Huvudråvaran i tävlingsrätt 1 var odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba. Tävlingsrätt 2 bestod av rådjurssadel från sydöstra Sverige. Den färdiga rätten på tallrik skulle bestå av minst 50 procent grönsaker.
Jimmys tävlingsrätter:
1. Noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serveras med broccoli, soja och mandel
2. Sotad och hasselnötsbakat rådjur samt rotselleri fylld med rökt tartar. Rotselleri, svamp, gran och lingon.
Juryns motivering: ”Med rötterna i den svenska traditionen men i nutida utförande”.
– Jag är sjukt lycklig, jag kände att jag fått till alla rätter och smaker, men det sa alla mina medtävlare också, sa Jimmi Eriksson efter finalen.
Om du vill boka bord på Lilla Ego där Jimmy jobbar får du räkna med ca tre månaders kötid, om du inte köar i en timme innan öppning till de åtta obokningsbara barplatserna som finns.
På andra plats kom Johan Backeus från Aveqia och på tredje plats David Lundqvist från Gute Grill & Bar. Samtliga restauranger ligger i Stockholm.
Foto: Per Erik Berglund