Jonas Cramby: 5 tips till grillfesten
Här bjuder Jonas Cramby på sina bästa recept och tips inför världens största grillfest.
1. Sluta köpa färdigmarinerat
För att det är äckligt med färdigmarinerat kött och för att det tar en minut att blanda själv. Genom att göra egna kryddblandningar slipper man konstiga tillsatser och smaker.
Recept: 8 marinader till grillat
2. Köp en skorstenständare
Tändvätska innehåller massa kemikalier och tar slut fort. Med en skorstenständare får du snabbare glöd, det är miljövänligt och håller hela livet.
3. Håll det enkelt
Använd kol istället för briketter det ger bättre smak och innehåller inga tillsatser. Köp en enkel klotgrill istället för en dyr gasolgrill som tar mycket plats och som inte ger rätt smak. Det som är gott med grillning är ju att köttet får smak av eld och trä, det är hela vitsen.
4. Använd locket också
Genom att hälla kol i halva grillen (så kallad indirekt grillning) och lägga locket på, kan du använda grillen som en ugn också. Kastar du på en näve rökspån så blir det barbecue, vilket ju är kungen av grillmetoder.
5. Gör det till en hobby
Det är nyckeln till att det blir bra. Processen att fundera på vilket sätt man gör det på och hur man gör nästa gång är kul. Köp ett anteckningsblock och skriv ner tillagningstider, innertemperatur, vilken träsort för att få bäst röksmak m.m. Fortbilda dig själv samtidigt som du lagar.
Här är två smarriga grillrecept från Jonas: