Jordärtskockssoppa med kantarelltopping
09 jul, 2024
AvAnna Wendt
AvBitte E:son Forsberg
AvEva Boström
En jordärtskockssoppa med lyxig kantarelltopping sätter stämningen på vilken middag som helst!
Annons
Jordärtskockssoppa med kantarelltopping
Krämig soppa med lyxig topping.
Annons
6 portioner
Du behöver:
650 g jordärtskockor, i bitar
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
6 dl vatten
½ citron, skal och saft
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Inlagd rödlök:
1 liten rödlök, i kvartar
½ dl ättiksprit
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
Kantarelltopping:
250 g kantareller
2 msk smör
1/3 tsk strösocker
½ tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Topping:
Jungfruolivolja
Nyklippt krasse
Gör så här:
- Inlagd rödlök: Koka upp ättiksprit, socker och vatten, rör tills sockret löst sig. Lägg löken i lagen och låt dra ca 1 timme.
- Soppan: Fräs löken i smör under omrörning. Tillsätt jordärtskockorna och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vitt vin och låt puttra ihop tills ca ¹/³ av vätskan återstår. Tillsätt grädde och vatten. Koka tills jordärtskockorna är mjuka, 10–15 minuter. Mixa soppan, tillsätt citron, salt och peppar.
- Stek kantarellerna i en torr panna tills de släppt ifrån sig all vätska. Lägg i smöret, socker, salt och peppar, fortsätt steka tills kantarellerna är gyllene. Slå upp soppan i skålar och ringla över lite olivolja. Toppa med kantareller, inlagd rödlök och smörgåskrasse.
Foto: Lisa Björner, Anders Norrsell
Annons