Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

Jordärt­skockssoppa med kantarelltopping

09 jul, 2024
AvAnna Wendt
AvBitte E:son Forsberg
AvEva Boström
Recept på jordärtskockssoppa med kantarelltopping
En jordärtskockssoppa med lyxig kantarelltopping sätter stämningen på vilken middag som helst!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallorBrand logo
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallor

Jordärt­skockssoppa med kantarelltopping

Krämig soppa med lyxig topping.

Annons

6 portioner

Du behöver:

650 g jordärtskockor, i bitar
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
6 dl vatten
½ citron, skal och saft
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Inlagd rödlök:

1 liten rödlök, i kvartar
½ dl ättiksprit
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten

Kantarelltopping:

250 g kantareller
2 msk smör
1/3 tsk strösocker
½ tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Topping:

Jungfruolivolja
Nyklippt krasse

Gör så här:

  1. Inlagd rödlök: Koka upp ättiksprit, socker och vatten, rör tills sockret löst sig. Lägg löken i lagen och låt dra ca 1 timme.
  2. Soppan: Fräs löken i smör under omrörning. Tillsätt jordärtskockorna och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vitt vin och låt puttra ihop tills ca ¹/³ av vätskan återstår. Tillsätt grädde och vatten. Koka tills jordärtskockorna är mjuka, 10–15 minuter. Mixa soppan, tillsätt citron, salt och peppar.
  3. Stek kantarellerna i en torr panna tills de släppt ifrån sig all vätska. Lägg i smöret, socker, salt och peppar, fortsätt steka tills kantarellerna är gyllene. Slå upp soppan i skålar och ringla över lite olivolja. Toppa med kantareller, inlagd rödlök och smörgåskrasse.

Foto: Lisa Björner, Anders Norrsell

Annons