Jordgubbscheesecake på mandelskorpsbotten
8 portioner
Du behöver:
250 g mandelskorpor
75 g smör
1 1/2 liter jordgubbar, färska eller frysta (1 liter till kakan 1/2 liter till dekorering)
200 g cream cheese
2 1/2 dl kesella
4 msk florsocker
3 gelatinblad
1 citron
citronmeliss
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Lägg mandelskorporna i en matberedare eller mixer och kör till fina smulor. Smält smöret i en kastrull och häll ner i skorpsmulorna, blanda runt. Lägg skorpblandningen i en smord form med löstagbar kant och platta till ordenligt. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, ta ut och låt svalna. Lägg jordgubbarna i en bunke och mosa dem med en gaffel. Blanda ner färskosten, kesellan och sockret. Smaka av om det är tillräckligt med sötma, kan variera beroende på hur söta bären är.
Lägg gelatinbladen i blöt och smält dem sedan på svag värme i en kastrull tillsammans med saften från citronen. Blanda sedan snabbt ner i jordgubbssmeten. Häll över allt på den avsvalnade skorpbottnen och låt stå kallt i minst fyra timmar före servering. Ta försiktigt loss kanten, lägg upp på ett fat och garnera med jordgubbar och citronmeliss.
Av: Anna Jonassen
Recept: Helena Brunkman
Foto: Peter Phillips