Jordgubbscurd med vanilj – passar till allt
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Curd är ett tillbehör som passar till i stort sett allt – ha det på scones eller i bakverk. Gör din egna lite extra jordgubbscurd och ät med nybakade scones.
Annons
Jordgubbscurd med vanilj
Curden kan också användas som smaksättning i kakor eller tårtor.
3 dl
Du behöver:
500 g jordgubbar
2 dl socker
1 vaniljstång
3 msk vatten
2 ägg
40 g rumsvarmt smör
Gör så här:
- Ansa och skär jordgubbarna i småbitar. Lägg dem i en kastrull och strö över 1 dl socker, låt dra i5 minuter. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, rör ner dem i grytan tillsammans med vatten och stång.
- Koka upp blandningen och låt småputtra i 10 minuter på svag värme. Sila blandningen ner i en skål, lyft ut vaniljstången.
- Knäck äggen i den tomma kastrullen och tillsätt det resterande sockret. Vispa upp med en gaffel och häll tillbaka jordgubbssaften i kastrullen och värm upp tills det nästan kokar. Smält smöret i curden, lite i taget, och häll sedan upp curden i en skål. Låt stå kallt i 10 minuter, smaka sedan av med eventuellt mer socker.
- Vispa curden slät och luftig med elvisp. Häll upp i väl rengjord glasburk. Förvara kallt.
Recept: Line Holt Nielsen Foto: Betina Hastoft
Annons