Jordgubbsgalette
26 maj, 2023
AvLouisa Lorang
En jordgubbsgalette är både god och vacker att bjuda på – utan att vara svår att göra!
Annons
Jordgubbsgalette
Vacker och god paj som får ett lite rustikt utseende.
8 bitar
Annons
Du behöver:
Pajdeg:
250 g vetemjöl (drygt 4 dl), plus lite extra till utbakning
100 g kylskåpskallt smör, skuret i kuber
1 ägg
75 g (0,8 dl) strösocker
1 nypa salt
2 msk vispgrädde
40 g mandelspån
Fyllning:
800 g jordgubbar
2–3 droppar vaniljextrakt
2 msk pressad citronsaft
2 msk florsocker
40 g (0,8 dl) mandelmjöl
Gör så här:
- Pajdeg: Lägg mjölet i en skål. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingrarna till smulor. Tillsätt ägg, socker och salt och arbeta snabbt ihop till en jämn deg, tillsätt lite kallt vatten om degen blir torr. Forma degen till en boll, täck med plastfolie och låt vila i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt. Rensa jordgubbarna. Mosa en handfull jordgubbar med vanilj, citronsaft och florsocker. Skär resten av jordgubbarna i skivor.
- Kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk till en rundel, 30 cm i diameter, ca 5 mm tjock. Skär runt kanten så rundeln blir jämn. Lägg rundeln på plåten och strö över mandelmjölet, lämna en 4–5 cm kant.
- Lägg ut jordgubbsskivorna på pajen och vik upp och över degkanten. Pensla degkanten med grädde och strö över mandelspånen. Grädda pajen i 30–35 minuter tills gyllene. Servera med jordgubbssåsen.
Foto: Columbus Leth
Annons