Jordgubbs- och vaniljtårta med mascarponekräm
26 maj, 2023
AvLouisa Lorang
Äntligen har jordgubbarna gjort come back! Och hur firar man in det om inte med en lyxig jordgubbs- och vaniljtårta med mascarponekräm?
Annons
Jordgubbs- och vaniljtårta med mascarponekräm
Jordgubbstårta de luxe! Fyll de saftiga bottnarna med jordgubbskompott och täck med mascarponekräm.
10 bitar
Annons
Du behöver:
Botten:
4 ägg
1 tsk pressad citronsaft
120 g (1,3 dl) strösocker
120 g (2 dl) vetemjöl
20 g (¼ dl) Maizena majsstärkelse
1 tsk bakpulver
1 nypa bikarbonat
1 tsk vaniljextrakt
Jordgubbskompott:
400 g jordgubbar
1 ½– 2 msk Maizena majsstärkelse
½ dl socker
1 dl äppeljuice
Mascarponekräm:
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
450 g mascarpone
150 g (1 ½ dl) vaniljyoghurt
100 g (1,6 dl) florsocker
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
Garnering:
120 g jordgubbar, blommor och blad
10 g frystorkade jordgubbar, smulade
Gör så här:
- Botten: Sätt ugnen på 180°. Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, 20 cm i diameter.
- Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna med citronsaft och 50 (½ dl) socker till en styv marängsmet. Sikta ner mjöl, majsstärkelse, bakpulver och bikarbonat i en skål. I en annan skål, vispa äggulorna med 2 msk ljummet vatten, resterande socker och vaniljextrakt tills det blir luftigt. Vänd försiktigt ner äggvitorna och mjölblandningen i äggsmeten till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter tills bottnen är gyllene. Testa med en provsticka så botten är färdiggräddad. Låt svalna i 10 minuter, ta ur formen, låt kallna på galler.
- Jordgubbskompott: Rensa jordgubbarna och skär dem i små bitar. Blanda majsstärkelse med lite äppeljuice tills det blir slätt. Häll resterande juice och socker i en kastrull och koka upp tills sockret smält. Rör i majsstärkelseblandningen och låt koka upp igen, rör hela tiden. Tillsätt jordgubbarna, låt det koka upp. Om kompotten är för lös kan du tillsätta mer majsstärkelse, är den för tjock lite mer äppeljuice. Ta av kastrullen från värmen och täck över med ett lock. Låt svalna.
- Mascarponekräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden medelfast och ställ in i kylen. Värm mjölken i en liten kastrull. Krama ur gelatinet, tillsätt det till mjölken och rör tills det har lösts upp. Blanda mascarpone med yoghurt, florsocker, citronsaft och rivet skal tills det är slätt. Blanda 2–3 msk av blandningen i mjölken och tillsätt sedan den till resten av krämen och blanda väl. Vänd ner den vispade grädden.
- Skär tårtbottnen i tre bottnar och lägg på kanten till springformen så tårtan får stöd. Bred ut ¼ av mascarponekrämen och toppa med lite mindre än hälften av jordgubbskompotten. Lägg en botten ovanpå, tryck lätt och täck med lite kräm, jordgubbskompott, mer kräm och resterande kompott. Spara cirka 1 ½– 2 dl kräm till att täcka tårta med, ställ den krämen i kylen. Lägg på den sista tårtbottnen, tryck till lätt. Låt tårtan stå i kylen i minst 3 timmar.
- Lyft av formen från tårtan och rör försiktigt i den sparade krämen tills den är mjuk och slät. (Om krämen är för tjock, ställ skålen över vattenbad tills den mjuknar.) Bred ut krämen över hela tårtan. Garnera tårtan med färska och torkade jordgubbar.
Foto: Columbus Leth
Annons