Jordgubbstårta med lemoncurd-grädde
25 maj, 2022
AvGitte Heidi Rasmussen
Med jordgubbssäsongen runt hörnet finns det väl inget som lockar mer än en ordentlig jordgubbstårta? Bjud på denna lyxiga variant med lemoncurd-grädde och frosting.
Annons
Jordgubbstårta med lemoncurd-grädde
Inget slår en härlig jordgubbstårta. Här är en lyxig variant med lemon curd i grädden och jordgubbs-frosting som även spritsas i ett vackert mönster.
8 portioner
Du behöver:
5 ägg
3 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
2 ½ tsk bakpulver
Lemon curd-grädde:
5 dl vispgrädde
1 ½ dl lemon curd
Fyllning:
16 st savoiardikex
500 g jordgubbar
Jordgubbsfrosting:
125 g smör, rumstempererat
250 g florsocker
½ msk vaniljsocker
2 msk jordgubbssylt
Till servering:
3–4 jordgubbar
Ätbara blommor eller örter
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Smöra och sockra en springform. Vispa socker och ägg luftigt och poröst. Blanda alla torra ingredienser i en skål och vänd ner i smeten. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40–50 minuter tills kakan är färdig, känn med sticka.
- Ta ut, låt svalna och stjälp upp på galler. Låt svalna helt och skär kakan i tre tårtbottnar.
- Vispa grädden hårt, vänd ner lemon curd.
- Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat. Bred hälften av lemon curdgrädden över och fördela hälften av jordgubbarna och savoiardikexen över. Lägg sedan på en annan tårtbotten och fördela resterande lemon curdgrädde, jordgubbar och savoiardikex på den. Lägg sedan på den sista tårtbotten.
- Rör ner florsocker och vaniljsocker i det rumstempererade smöret till en slät smet. Tillsätt jordgubbssylt och rör om. Vispa i cirka 5 minuter till en fluffig kräm.
- Bred på ett tunt lager jordgubbsfrosting på toppen av kakan, avsluta med att spritsa ut några klickar frosting med en sprits i ett fint mönster och dekorera med ätbara blommor eller örter.
Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft
Annons