Glögg sour och 3 andra lyxiga drinkar med glögg
Från att i många år bara ha varit rykande varm och söt har glöggen fått nytt liv det senaste decenniet. Först lite trevande med glubblet (glögg och bubbel), för att numera allt oftare ha smakkompisar som citron och olika spritsorter. Här är fyra goda recept att prova i år.
Akvavitsangria
Tänk sangria i jultappning et voilà – resultatet är en magisk akvavitsangria.
Ingredienser:
(För en kanna)
1 liten flaska Åhus Akvavit (35 cl)
40 cl glögg
40 cl Ginger Ale
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser över is i en skål. Garnera med apelsin och kanel.
Glöggmartini
En klassiker i julig tappning!
Ingredienser:
(För två drinkar)
20 cl vitvinsglögg
6 cl gin
En skvätt citronsaft
Krossad is
Gör så här:
Skaka alla ingredienser i en shaker, häll upp i ett glas (gärna isat).
Glögg sour
En sour är alltid uppskattat, och glöggen skapar en perfekt smakbrytning!
Ingredienser:
(För en drink)
3 cl vit starkvinsglögg
4 cl whiskey
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag
Is
Gör så här:
Skaka alla ingredienser tillsammans med is. Garnera gärna med en kanelstång.
Saffransglögg med apelsingrädde
En annorlunda och festligare variant på den klassiska varma glöggen!
Ingredienser:
(För en drink)
15 cl Blossa Saffransglögg
Löst vispad grädde
Rivet apelsinskal
Riven mörk choklad, alt. riven muskot
Gör så här:
Värm glöggen och häll upp i ett vinglas eller annat festligt glas. Vispa grädden lätt och blanda i rivet skal av apelsin. Toppa glöggen med apelsingrädden och riv över lite choklad, eller lite riven muskot för mindre sötma.
Foto: TT/Unsplash/respektive spritmärke
LÄS MER: