Vinterns 5 finaste (och godaste) cocktails
Sätt en julig prägel på drinkarna och skapa något nytt och spännande.
I vinter är det säsongsbetonade cocktails som gäller, både när det kommer till smak, färg och utformning.
1. Vintervit mojito
Ingredienser:
Limejuice från 1 lime
8 myntablad
1 msk socker
2 msk ljus rom
1 msk Malibu
4 msk kokosmjölk
Mineralvatten att toppa med
Granatäppelkärnor för dekoration
1 servering
Gör så här:
1. Muddla limejuice, socker och myntablad i ett glas. Fyll upp med is.
2. Blanda rom, Malibu och kokosmjölk i en blender. Häll i glaset och blanda.
3. Toppa med mineralvatten, myntablad och granatäppelkärnor.
Tips! Gör en större sats och förvara i en karaff.
2. Julig Moscow mule
Ingredienser:
Krossad is
1,5 dl Ginger beer
1 dl granatäppeljuice
2-4 msk vodka (en smaksak)
1 msk limejuice
Granatäppelkärnor och sockrade myntablad för garnering
1 servering
Gör så här:
1. Fyll ett glas med is och tillsätt ginger beer, granatäppeljuice, vodka och limejuice. Blanda och garnera.
2. De sockrade myntabladen gör du genom att doppa myntabladen i vatten och sedan täcka dem med socker. Lägg dem på ett bakplåtspapper i rumstemperatur och låt torka i några timmar. Det går självklart bra att garnera med vanliga myntablad också.
3. Tranbärsmimosa
Ingredienser:
Tranbärsjuice
Triple sec
Champagne eller valfritt bubbel
Färsk rosmarin och tranbär, för garnering
1 servering
Gör så här:
1. Fyll ett champagneglas med 1/3 tranbärsjuice, tillsätt en skvätt triple sec och fyll upp resten av glaset med champagne.
2. Garnera med en kvist av färsk rosmarin och tranbär.
4. Salted caramel white Russian
Ingredienser:
Salted caramel-sås
Is
Flingsalt
25 ml Baileys caramel flavor
25 ml Amaretto
75 ml av hälften grädde och hälften mjölk
Rosmarin för garnering
1 servering
Gör så här:
1. Ringla salted caramel-såsen i ett glas och fyll med is.
2. Tillsätt Baileys, Amaretto, gräddblandningen och is i en shaker och skaka. Häll upp i glaset och toppa med en rosmarinkvist och lite flingsalt.
5. Krämig cocktail med choklad och pepparkaka
Ingredienser:
1 dl vodka
4 msk Kahlúa
4 msk chokladsås
1 tsk vaniljpulver
En nypa ingefära
1 dl grädde eller mjölk
Vispad grädde, polkagris och pepparkaksbitar för dekoration
4 serveringar
Gör så här:
1. Förbered glasen genom att rulla dem i chokladsås och sedan socker.
2. Fyll en shaker med is, vodka, Kahlúa, chokladsås, vaniljpulver och ingefära. Skaka väl.
3. Fördela i 4 glas och toppa med vispad grädde, polkagris och smulad pepparkaka.