Kryddig julkaka med lingon och mandel
04 dec, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här kryddiga kakan blir härligt saftig tacke vare lingonsylten. Efter att den gräddats klart toppas den med glasyr och hackad mandel.
Annons
Kryddig julkaka med lingon och mandel
Lingonen ger den här saftiga kakan en frisk och syrlig smak.
Annons
6 portioner
Tid: 25 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
100 g smör
2 ägg
100 g (1 1/³ dl) brun farin
65 g (¾ dl) rörsocker
175 g (3 dl) vetemjöl
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen kryddnejlika
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 dl filmjölk
3 msk lingonsylt
Glasyr och dekoration:
150 g (2 ½ dl) florsocker
3 msk vatten
40 g mandelflarn
Ätbart guldpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Klä botten av en bakform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg, farin och rörsocker ljust och luftigt med en elvisp i en skål.
- Blanda mjöl, kryddor, bakpulver och bikarbonat, och sikta ner i smeten. Vänd runt och tillsätt samtidigt det smälta smöret. Rör i filmjölk och lingonsylt tills smeten är jämn. Häll smeten i formen och grädda kakan i ugnen i cirka 30 minuter tills den är genomgräddad. Låt kakan svalna på galler.
- Glasyr och dekoration: Blanda florsocker och kokande vatten i en kopp till en tjockflytande glasyr. Rosta mandelflarnen lätt gyllene i en torr stekpanna. Lägg upp kakan på ett fat och bred på glasyren. Dekorera med mandelflarn och guldpulver.
Foto: Columbus Leth
Annons