12 smarta maträtter att göra av julbordets rester
1. Pyttipanna
Det självklara är ju att göra pyttipanna med resterande potatis, köttbullar, prinskorvar, samt övrigt kött. Rödbetssalladen får ersätta de inlagda rödbetorna och ägg har ni också säkerligen några kvar.
2. Spaghetti med tomatsås och köttbullar
Koka upp en enkel tomatsås och släng ner köttbullarna. Servera med spaghetti – som en sann Lady & Lufsen måltid.
3. Croque Monsieur
Toppa en skiva bröd med senap, skinka, och ost och släng in i ugnen. Lägg på ett stekt ägg så får ni en Croque Madame. För att vara lite trendig kan man även lägga på lite grönkål.
4. Spaghetti carbonara
Man kan också ta till vara på julskinkan, ägg och senap genom att skära skinkan i små tärningar och steka. Koka upp spaghetti, häll av vattnet, knäck ner en äggula, häll på lite grädde och rör om. Smaksätt med senap, salt och peppar. Toppas med skinkan och lite riven ost. Även här kan man tillsätta grönkål.
5. Bakad potatis
Blanda räkor, kokta ägg och finhackad lax med créme fraiche, majonnäs, hovmästarsås och dill. Snitta den färdigbakade potatisen och fyll.
6. Frittata
Frittata är ett utmärkt sätt att ta vara på rester. Man tar och tärnar upp några kokta potatisar, blandar med ägg och smaksätter med i princip vad som helst: ost, lax, skinka, köttbullar, prinskorvar, grönkål. Häll upp i en ugnsform eller gjutjärnspanna och grädda i ugnen.
7. Tacos och tortillas
Dra loss köttet från revbenspjällen och strimla. Servera i tacoskal eller tortillabröd tillsammans med rödkål som du snabbt picklar genom att blanda med lite socker och ättika. Eller helt enkelt toppar med överbliven rödkålsallad.
8. Pizza
En pizza kan ju i princip toppas med vad som helst från julbordet. Var bara lite kreativ! Testa också att utesluta tomatsåsen och gör en Pizza Bianco med t ex ost och grönkål.
9. Paj
Julmaten innehåller massor med goda rester för att fylla en paj – potatis, ost, skinka, lax, grönkål eller varför inte köttbullar?!
10. Spaghetti med nötpesto och grönkål
Mixa nötter med en vällagrad ost (t ex cheddar) tillsammans med lite vitlök och olja till en grynig massa. Fräs grönkålen. Blanda pesto och grönkål med spaghetti.
11. Köttbullsspett
Gör ett gott tilltugg med att sätta en köttbulle, en bit mozzarella, halv körsbärstomat och ett basilikablad på en tandpetare!
12. Italienska friterade risbollar
Tag överbliven risgrynsgröt (kylskåpskall) och riv ner citronskal, apelsinskal samt lite hackade nötter. Rulla försiktigt till små bollar, doppa först i mjöl, sedan i vispat ägg och till sist i ströbröd. Fritera gyllenbruna i olja. Prova också att blanda ner saffran i gröten.
Tipsen är hämtade från Systrarna Eisenman