Julmat som går att förbereda – 11 goda och lyxiga recept
Ingen jul utan god mat och dryck, det är sedan gammalt. Däremot är det lätt hänt att mycket tid spenderas i köket – men det går att råda bot på. Spara tid med goda julrecept som du enkelt kan förbereda och runda av lagom till att hungern kryper fram. ELLE Mat & Vin listar 11 goda recept, från festliga tillbehör till julbordets stora klassiker (och en och annan läcker efterrätt) som går att förbereda. Hugg in!
1. Potatissallad med fänkål och rökt lax
Alla slags kalla rätter är utmärkta att förbereda dagen innan. Ett exempel är potatissallad, ett gott tillbehör som uppskattas både under högtider och till vardags. Denna krämiga variant innehåller färskpotatis och kryddig pepparrotsdressing. Förvara dressingen vid sidan av och kärna ur gurkan så håller sig salladen fräsch längre.
Till receptet >>
2. Krämig Janssons frestelse
Vad vore julbuffén utan Janssons? Gör som ELLE-profilen Catarina König och gör din Janssons i mindre portionsskålar istället för att ha en större form. Praktiskt, fräscht och inte minst smidigt att din gäst eller dina gäster kan ta varsin egen skål. Det allra bästa? Du kan förbereda allt och köra in i ugnen när hungern börjar krypa fram!
Till receptet >>
3. Läcker lax med pesto, nötter och picklade grönsaker
Lax är en klassiker på julbordet. Bjud på örtrubbad laxsida med dillpesto, honungsrostade nötter och picklade grönsaker. Trots att laxen tillagas i ugn behöver den inte nödvändigtvis serveras varm, vilket är tacksamt om du vill tjuvstarta och förbereda rätten i god tid. En given stjärna vid julbordet!
Till receptet >>
4. Supersnabbt sillfat med ägg och potatis
Förtjust i sill? Då är ett sillfat (eller två) precis det du behöver på julbordet. Detta sillfat passar lika bra till jul som påsk och består av goda tillbehör som kokt potatis, ägg, lök, äpple och rädisor. Servera tillbehören i rader på ett stort fat och servera tillsammans med favoritsillen.
Till receptet >>
5. Långbakad skinka med lönnsirapsgriljering
Julskinka är en klassiker på julbordet och numera finns det även festliga varianter helt utan kött. I detta recept ugnsbakas skinkan och griljeras med lönnsirap. Testa att snitta fettet på skinkan i ett rutnät och dekorera med kryddnejlika.
Till receptet >>
6. Krämig auberginesill med rödlök, dill och tångkaviar
Testa sill i nytappning – och gör den från scratch! Den vegetariska auberginesillen med rödlök, dill och tångkaviar är väldigt god och ruskigt lik vanlig sill. Förbered auberginesillen och servera när det passar dig. Smidigare kan det knappast bli!
Till receptet >>
7. Glaserad lax med picklad rödlök och tartarsås
Det allra bästa med lax? Ja, förutom det faktum att det är riktigt gott så finns det dessutom mängder av goda varianter där ute. Denna glaserade lax med picklad rödlök och tartarsås är supergod och snabblagad. Laxen sköter sig själv i ugnen medan du kan lägga krut på tillbehören. Bättre blir det inte!
Till receptet >>
8. Julskinkesallad med rödbetor
Sugen på att hitta nya användningsområden till julskinkan? Gör en julsallad där julskinkan får stå i fokus, vegetarisk eller ej! Salladen innehåller rödbetor som både tillför vacker färg och smakar gott. Garnera med persilja eller färsk körvel.
Till receptet >>
9. Frozen pepparkakscheesecake
Leila Lindholms pepparkakscheesecake är som gjord för julen – och inte bara på grund av pepparkakan. Denna festliga efterrätt går nämligen att förbereda ett par dagar innan, vilket är optimalt för dig som vill spara så mycket tid som möjligt. Plus i kanten för att den är fantastiskt god och garanterat kommer att gillas av alla!
TILL RECEPTET >>
10. Pepparkaksbrownie med valnötter
Brownie är en megafavorit oavsett tid på året. Ge den ett festligt jullyft genom att integrera en av julens mest karaktäristiska smaker – pepparkaka. Släng ihop smeten, häll upp i formen och lägg in i ugnen när du önskar.
Till receptet >>
11. Mascarponepannacotta med lakritsmarinerade bär
Bjud på lyxig pannacotta! Pannacotta är en perfekt efterrätt till både julbord och nyårsbuffén och tacksamt nog kan du förbereda allt dagen innan. Denna variant signerad Leila Lindholm är gjord på pannacotta och serveras med läckra lakritsmarinerade bär. Svårslaget!
Till receptet >>
LÄS MER:
Julmat för många – 7 goda och festliga recept