Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kaka med lemon curd och chokladkräm

24 feb, 2020
AvRedaktionen
Recept på kaka med lemon curd och chokladkräm
Testa en ny efterrätt! Denna kaka med brynt smör, lemon curd och vit chokladkräm är helt oemotståndlig. Krämerna kan förberedas dagen före.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

10 bitar

Kaka med brynt smör:

300 g smör

2 dl (200 g) strösocker

160 g flytande honung

6 ägg

7 ½ dl (460 g) vetemjöl special

1 3/4 dl mjölk

Vit chokladkräm:

400 g vit choklad

4 dl mellangrädde

3 dl (300 g) crème fraiche

Till montering:

2 dl lemon curd

Gör så här:

  1. Smält smöret i kuber en stor kastrull på hög värme.
  2. Rör om emellanåt och värm tills smöret skummar och får en ljus, nötbrun färg, det tar 5–7 minuter.
  3. Slå över i en skål och låt svalna.

Gör vit chokladkräm så här:

  1. Finhacka chokladen och lägg i en stor värmetålig skål.
  2. Värm upp grädden till strax under kokpunkten i en kastrull.
  3. Slå den varma grädden över chokladen.
  4. Låt stå i 5 minuter och rör sedan tills all choklad smält.
  5. Täck med plastfolie och låt stå i frysen 20–30 minuter.
  6. Vispa upp den kalla chokladkrämen med elvisp, så röran tjocknar.
  7. Låt sedan stå i kylen och vila i minst 4 timmar, gärna över natten.
  8. Vänd ner crème fraiche precis före servering.

Gör resten av kakan så här:

  1. Värm ugnen till 150°, varmluft.
  2. Smöra två springformar, ca 20 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper.
  3. Vispa upp det brynta smöret med socker och honung med elvisp.
  4. Vispa till en ljus och krämig massa, 3–5 minuter.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl efter varje ägg.
  6. Blanda ner vetemjöl och mjölk pö om pö i äggblandningen.
  7. Fördela smeten i formarna och grädda i ugnen, ca 55 minuter.
  8. Täck med folie om kakorna tar för mycket färg.
  9. Låt svalna på ugnsgaller.
  10. Montera kakan genom att bre ett lager lemon curd över ena kakbotten och sedan ett tjockt lager vit chokladkräm.
  11. Bred ett lager lemon curd på den andra kakbotten och lägg den med lemon curd-sidan ovanpå den andra kakans chokladkräm.
  12. Täck hela kakan med resten av den vita chokladkrämen.
  13. Låt stå 30 minuter före servering så allt hinner sätta sig innan kakan skärs i bitar.
Recept på kaka med lemon curd och chokladkräm
Kaka med lemon curd och chokladkräm.

Av: Lisa Featherby

Foto: William Meppem/So Photo Agency

LÄS MER:

Bjud på lyxig chokladkaka med chokladkräm

Saftig mandelkaka med limekräm

Festlig tigerkaka med vaniljglass

Annons