Pulled pork med coleslaw och sötpotatisklyftor
12 personer
Tid: 6 timmar + torrsaltning över natten
Tips! Påbörja matlagningen dagen innan du vill servera den här rätten. Torrsaltning över natten kommer nämligen att möra köttet och få det att smälta i munnen.
Du behöver:
4–5 kg fläskkarré eller picknickbog
1 tekopp strösocker
1 tekopp grovt havssalt
2 kg sötpotatis i tunna klyftor
olivolja
salt och peppar
Kryddig coleslaw:
800 g fänkål, ca 5 st (strimlad)
15 g finhackad dill
1 liten rödkål (strimlad)
1 rödlök (fintärnad)
2 röda paprikor (strimlade)
juice från 1 citroner + rivet skal
2 1/2 dl majonnäs
3 msk strösocker
1 msk tabascosås
Gör så här:
Lägg köttet, urbenat, rullat och bundet med steksnöre, i en stor gryta kvällen innan tillagning. Täck med socker och salt och blanda ordentligt.
Låt stå i kylen över natten, vänd gärna köttet ett par gånger under kylningen.
Nästa dag, sätt ugnen på 150°. Ta ut fläsket ur kylen och torka av det innan du lägger det i en gryta. Häll i 2 dl vatten och täck med folie. Låt fläsket rostas i ugnen i 5–6 timmar tills det blivit mört och faller isär.
Ta bort folien efter halva tillagningstiden och vänd på fläsket om ena sidan börjar se för mörk ut. Ta fläsket ur ugnen 1 timme innan servering, men låt det ligga kvar i folien för att hålla värmen.
Sätt ugnen på 220°. Blanda fänkål, dill, rödkål, lök, paprika och rivet citronskal. Vispa ihop citronsaft, majonnäs, socker, tabasco och lite krydda i en skål. Häll över salladen och blanda väl. Detta kan göras redan en dag i förväg och coleslawen kommer ändå att hålla sig krispig.
Häll olivolja, salt och peppar över potatisklyftorna och sprid ut dem på 2 bakplåtar. Ställ i ugnen i 30–40 minuter tills de blir gyllenbruna. Skiva eller dra isär köttet och servera tillsammans med potatis och coleslaw.
Av: Jennifer Joyce
Foto: David Munns