Kalixlöjrom med potatis – i smak av Janssons frestelse
Desirée Jaks, vinnaren av Årets Kock 2023, har i samarbete med Skåne Akvavit skapat en rätt perfekt för julens festligheter – Kalixlöjrom med potatis i smak av Janssons frestelse, hasselnötter och akvavitpicklad lök.
Desirées skapelse är en modern tolkning av svenska klassiker där Kalixlöjrom möter potatis i smak av Janssons frestelse, krispiga hasselnötter och akvavitpicklad lök. Den lena potatispurén balanseras av den syrliga löken och brynt ansjovissmör. En rätt som är enkel att laga men med en sofistikerad finish, gärna med ett glas Skåne Akvavit för en fulländad smakupplevelsen.
— Skåne Akvavit är en klassiker i svensk dryckeskultur och att kombinera den med en annan svensk klassiker som Kalixlöjrom känns både naturligt och spännande. Genom att förena dessa två tidlösa smaker har jag velat skapa en rätt som hedrar vårt kulinariska arv och våra traditioner. Det är i mötet mellan det välbekanta och det innovativa som de riktigt intressanta smakerna uppstår, säger Desirée.
Desirée blev den tredje kvinnan i Årets Kocks 40-åriga historia att vinna tävlingen. Med sin precision, kreativitet och passion för hållbarhet imponerade hon på juryn och tog hem titeln 2023. Som medlem i Svenska Kocklandslaget strävar hon alltid efter att lyfta det svenska matarvet på ett nytänkande sätt och fortsätter att förnya och utveckla det nordiska köket.
Kalixlöjrom med potatis i smak av Janssons frestelse, hasselnötter och Akvavitpicklad lök
Du behöver:
Mandelpotatispuré:
300 g mandelpotatis
50 g smör
100 ml vispgrädde
Salt
Akvavitpicklad lök:
1 silverlök
30 ml ättika, 12%
30 ml Skåne Akvavit
60 ml strösocker
90 ml vatten
Brynt ansjovissmör:
100 g smör
1 burk Grebbestad Benfri Ansjovis (55 g)
50 g hackade hasselnötter, gärna rostade
1 tsk citronsaft
Till servering:
100 g Kalixlöjrom
Kruka dill
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Mandelpotatispuré: Skala och koka mandelpotatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, cirka 15-20 minuter, låt den inte bli överkokt. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa genom en finmaskig sil eller pressa potatisen. Värm smöret och vispgrädden i en kastrull tills smöret smält, och rör sedan ner detta i potatisen. Smaka av med salt.
- Akvavitpicklad lök: Skala och skiva silverlöken tunt, gärna på mandolin. Lägg löken i isvatten, så den får till mer spänst och krisp. Blanda ättika, Skåne Akvavit, strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockret lösts upp, och låt lagen svalna något. Lägg den skivade löken i lagen precis innan servering, den behöver ligga i lagen ca 3min. Då behåller den krispet samtidigt som den får smak
- Brynt ansjovissmör: Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Låt smöret fortsätta brynas tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Vispa under tiden. Häll av ansjovisen och rör ner i det brynta smöret tillsammans med citronsaften. Vispa sönder filéerna. Tillsätt de hackade hasselnötterna och rör om.
- Servering: Lägg en klick mandelpotatispuré på varje tallrik. Toppa purén med Kalixlöjrom och några skivor akvavitpicklad lök. Skeda över det brynta ansjovissmöret och hasselnötterna runt purén. Garnera med dill och nymalen svartpeppar. Servera med Skåne Akvavit.