Helstekt kalkon med rostad sötpotatis
6 personer
Tid: 3 timmar och 30 minuter
Du behöver:
1 kalkon, cirka 4 kg
(Tänk på att beställa din kalkon i tid och, om du har en fryst, att den behöver tina i kylen i cirka 2–3 dygn!)
Fyllning
4 päron
1 knippe rosmarin
1 citron + finrivet skal och juice från 1 citron
4 msk kinesisk soja
2 msk flytande honung
salt
nymalen svartpeppar
Rostad sötpotatis
2–3 sötpotatisar
1 rödlök
några kvistar salvia
3 msk olivolja
Chèvreyoughurt
3 dl grekisk yoghurt
100 g smulad chèvreost
2 tsk honung
salt
vitpeppar
Tillbehör:
saltrostade mandlar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Torka av kalkonen på in- och utsidan. Klyfta päronen och skiva en av citronerna. Fyll kalkonen med päron, citron och rosmarinkvistar. Salta kalkonen och strö över mald svartpeppar.
Rör ihop citronskal, citronjuice, kinesisk soja och honung. Lägg kalkonen på en lång panna med bröstet neråt, pensla med sojablandningen och stek i mitten i ugnen i 1 timme. Ta ut kalkonen, vänd och pensla.
Grädda ytterligare 1 timme. Ta ut kalkonen, ös och pensla med sojablandningen. Ställ tillbaka i ugnen och grädda ytterligare 40–60 minuter. Sätt eventuellt folie på mot slutet. Temperaturen i bröstköttet ska vara 70° när kalkonen är färdig.
Ta ut kalkonen, vira in den i aluminiumfolie och låt vila i cirka 30 minuter. Gör under tiden sötpotatis och chèveryoghurt. Rör ihop alla ingredienser till yoghurten, smaka av med salt och peppar. Höj temperaturen i ugnen till 225°. Tvätta, torka och skär sötpotatisen och löken i klyftor. Häll i olivoljan i en långpanna, vänd sötpotatisen och rödlöken i oljan och strö över salvia. Sätt in plåten i ugnen, cirka 20 minuter. Vänd potatisen en gång under tiden. Ta ut plåten och salta sötpotatisen.
Skär upp kalkonen och servera med sötpotatisen, chèvreyoghurt och saltrostade mandlar.