Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kalkonbröst med krämig cheddarpotatisgratäng

15 okt, 2019
AvRedaktionen
Recept på kalkonbröst med krämig cheddarpotatisgratäng
Kalkonbröst med timjan och parmaskinka är både matigt och gott. Servera med gräslökscrème, potatisgratäng och rostade jordärtskockor!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Du behöver:

1 liter vatten

2 msk salt

1 färsk kalkonbröstfilé, ca 900 g

1 msk dijonsenap

1 msk flytande honung

1 kruka färsk timjan

8 skivor parmaskinka

Bakade jordärtskockor:

800 g jordärtskockor

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

Cheddarpotatisgratäng:

800 g potatis

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 dl vatten

Salt och färskmalen svartpeppar

1/2 tsk paprikapulver

1/2 tsk rökt paprikapulver

100 g riven cheddar

Gräslökscrème:

2 ½ dl lätt crème fraiche

1 tsk dijonsenap

1 tsk flytande honung

1 msk citronsaft

1 kruka gräslök, hackad

Salt och nymalen svartpeppar

Garnering:

1 näve vattenkrasse

Gör så här:

  1. Rör ihop vatten och salt i en stor skål.
  2. Lägg ner kalkonbröstet, täck skålen med ett lock och låt köttet dra i minst 2 timmar, gärna längre.
  3. Sätt ugnen på 150°.
  4. Ta kalkonbröstet från lagen och torka den torr. Lägg på ett ugnsfast fat.
  5. Rör ihop senap och honung och bred över köttet, strö över finhackad timjan. Täck med skivor av parmaskinka och stek i ugnen ca 1 timme, till en innertemperatur på 75°.
  6. Låt köttet vila i minst 10 minuter innan det skärs upp.
  7. Höj temperaturen till 225°. Skrubba jordärtskockorna, halvera på längden.
  8. Vänd i olivolja och fördela på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  9. Skrubba potatisen, skär i tunna skivor med mandolin. Skala vitlök, skär i tunna skivor.
  10. Vänd ihop potatisen med vitlök, olivolja vatten, salt och peppar och lägg ut i ugnsfast form, täck med aluminiumfolie.
  11. Baka potatis och skockor i ugnen tills skockorna är mjuka, cirka 20 minuter.
  12. Ta ut skockorna och ta ut potatisen, strö över paprika och cheddar på potatisen och grädda den 10 minuter till, tills osten smält och potatisen är mjuk (känn med sticka).
  13. Lägg på folie om gratängen får för mycket färg innan den är klar.
  14. Rör ihop ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar.
  15. Skär kalkonen i skivor och servera med gräslökscrème, gratäng och rostade jordärtskockor, garnera med vattenkrasse eller örter.
Recept på kalkonbröst med krämig cheddarpotatisgratäng.
Kalkonbröst med krämig cheddarpotatisgratäng.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER: Pastasallad med pesto och grillat kalkonbröst

Annons