Kalkonbröst med krämig cheddarpotatisgratäng
15 okt, 2019
AvRedaktionen
Kalkonbröst med timjan och parmaskinka är både matigt och gott. Servera med gräslökscrème, potatisgratäng och rostade jordärtskockor!
Annons
4 portioner
Du behöver:
1 liter vatten
2 msk salt
1 färsk kalkonbröstfilé, ca 900 g
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
1 kruka färsk timjan
8 skivor parmaskinka
Bakade jordärtskockor:
800 g jordärtskockor
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Cheddarpotatisgratäng:
800 g potatis
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl vatten
Salt och färskmalen svartpeppar
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk rökt paprikapulver
100 g riven cheddar
Gräslökscrème:
2 ½ dl lätt crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
1 msk citronsaft
1 kruka gräslök, hackad
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
1 näve vattenkrasse
Gör så här:
- Rör ihop vatten och salt i en stor skål.
- Lägg ner kalkonbröstet, täck skålen med ett lock och låt köttet dra i minst 2 timmar, gärna längre.
- Sätt ugnen på 150°.
- Ta kalkonbröstet från lagen och torka den torr. Lägg på ett ugnsfast fat.
- Rör ihop senap och honung och bred över köttet, strö över finhackad timjan. Täck med skivor av parmaskinka och stek i ugnen ca 1 timme, till en innertemperatur på 75°.
- Låt köttet vila i minst 10 minuter innan det skärs upp.
- Höj temperaturen till 225°. Skrubba jordärtskockorna, halvera på längden.
- Vänd i olivolja och fördela på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Skrubba potatisen, skär i tunna skivor med mandolin. Skala vitlök, skär i tunna skivor.
- Vänd ihop potatisen med vitlök, olivolja vatten, salt och peppar och lägg ut i ugnsfast form, täck med aluminiumfolie.
- Baka potatis och skockor i ugnen tills skockorna är mjuka, cirka 20 minuter.
- Ta ut skockorna och ta ut potatisen, strö över paprika och cheddar på potatisen och grädda den 10 minuter till, tills osten smält och potatisen är mjuk (känn med sticka).
- Lägg på folie om gratängen får för mycket färg innan den är klar.
- Rör ihop ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar.
- Skär kalkonen i skivor och servera med gräslökscrème, gratäng och rostade jordärtskockor, garnera med vattenkrasse eller örter.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
Annons