Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kall grönsakssoppa med räkor

28 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Recept på kall grönsakssoppa med räkor
En kall grönsakssoppa gjord på gurka, mynta och edamamebönor kan toppas med i stort sett vad som helst – vad sägs om räkor eller bacon?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Kall grönsakssoppa med räkor

Sagolik soppa som kan toppas med vad som du är sugen på: räkor, bacon, halloumitärningar eller krutonger.

Så gör du en kall grönsakssoppa med räkor

4 portioner

Du behöver:

1 schalottenlök
2 gurkor
200 g edamamebönor, frysta
1 näve färsk mynta
8 dl kyld grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 ekologisk citron
Salt och peppar

Fröströssel:

50 g solrosfrön
25 g bovetekärnor
1 msk olivolja, till stekning
Salt

Till servering:

200 g skalade räkor

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken fint. Skölj gurkorna och skär dem i mindre bitar. Ta edamamebönorna ur frysen. Häll schalottenlök, gurka, edamamebönor, myntablad (spara lite mynta till garnering), buljong och grädde i en mixer eller matberedare och mixa tills det blir krämigt och jämnt. Det tar lite tid innan soppan blir helt slät, så ha tålamod. Smaksätt soppan med citronsaft, salt och peppar.
  2. Ställ soppan i kylen minst 1 timme innan servering, så att den drar åt sig mer smak och blir helt kall.
  3. Fröströssel: Rosta solrosfrön och bovete i olja i en panna några minuter tills de är knapriga. Krydda med salt och häll upp dem på en bit bakplåtspapper för att svalna.
  4. Servera den kalla soppan i skålar, och toppa med räkor och fröströssel. Dekorera eventuellt med myntablad, och servera genast.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth

Annons