Kall grönsakssoppa med räkor
28 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
En kall grönsakssoppa gjord på gurka, mynta och edamamebönor kan toppas med i stort sett vad som helst – vad sägs om räkor eller bacon?
Annons
Kall grönsakssoppa med räkor
Sagolik soppa som kan toppas med vad som du är sugen på: räkor, bacon, halloumitärningar eller krutonger.
4 portioner
Du behöver:
1 schalottenlök
2 gurkor
200 g edamamebönor, frysta
1 näve färsk mynta
8 dl kyld grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 ekologisk citron
Salt och peppar
Fröströssel:
50 g solrosfrön
25 g bovetekärnor
1 msk olivolja, till stekning
Salt
Till servering:
200 g skalade räkor
Gör så här:
- Skala och hacka löken fint. Skölj gurkorna och skär dem i mindre bitar. Ta edamamebönorna ur frysen. Häll schalottenlök, gurka, edamamebönor, myntablad (spara lite mynta till garnering), buljong och grädde i en mixer eller matberedare och mixa tills det blir krämigt och jämnt. Det tar lite tid innan soppan blir helt slät, så ha tålamod. Smaksätt soppan med citronsaft, salt och peppar.
- Ställ soppan i kylen minst 1 timme innan servering, så att den drar åt sig mer smak och blir helt kall.
- Fröströssel: Rosta solrosfrön och bovete i olja i en panna några minuter tills de är knapriga. Krydda med salt och häll upp dem på en bit bakplåtspapper för att svalna.
- Servera den kalla soppan i skålar, och toppa med räkor och fröströssel. Dekorera eventuellt med myntablad, och servera genast.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth
Annons