Udonnudlar med misobuljong och tempura
4 personer
Tid: 45 minuter
Dipp:
2 msk risvinäger
2 msk mirin
2 msk japansk soja
2 msk koreansk chilipasta
Misosoppa:
1 liter vatten
1 tsk dashipulver
4 msk misopasta
2 salladslökar (strimlade)
4 tsk wakamealger
Tempura:
200 g späda minimorötter
250 g späda gröna sparrisar
1/2 pkt haricots verts (150 g)
1 paket silkestofu (350 g)
1 liter neutral raps- eller solrosolja
1 kallt ägg
2 1/2 dl iskallt mineralvatten
1 dl vetemjöl
1 dl maizenamjöl
5 dl panko (japanskt ströbröd)
Till servering:
2 tsk rostade sesamfrön (gärna vita och svarta)
250 g udonnudlar
2 späda pakchoi (halverade)
flingsalt
Gör så här:
Rosta sesamfrön i torr stekpanna, låt svalna och lägg åt sidan till servering. Blanda vinäger, mirin, soja och chilipasta. Koka upp vatten med dashipulver och misopasta. Håll varmt tills servering. Lägg salladslök i 4 skålar tillsammans med wakamealger. Skölj grönsakerna och låt rinna av på kökshandduk. Skär tofun i stora tärningar. Värm oljan till 180°. Vispa ihop ägg, mineralvatten och mjöl. Doppa grönsaker och tofu i smeten och rulla sedan i panko. Fritera krispigt gyllenbrunt i den heta oljan och tag upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper, salta med flingsalt. Koka samtidigt nudlarna enligt anvisning på förpackningen i rikligt med vatten. Lägg i pak choi när det återstår 3 min av koktiden. Häll av och skölj i kallt vatten, låt rinna av i durkslag. Servera de kalla nudlarna med pak choi, misosoppa, tempura och chilidipp. Strö rostade sesamfrön över nudlarna.
Av: Tove Nilsson
Foto: Jenny Grimsgård