Kalljäst brunchbröd med tomater, ägg och skinka
1 bröd
Du behöver:
15 g jäst
6 dl kallt vatten
2 msk olivolja
3 dl havregryn
1¾ dl fullkornsmjöl
8¼ dl vetemjöl special
2 tsk salt
Fyllning:
olivolja
200 g körsbärstomater
6 skivor parmaskinka
4 kvistar rosmarin
1 tsk flingsalt
5 ägg
Gör så här:
Rör ut jästen i 6 dl kallt vatten och tillsätt oljan. Tillsätt havregryn, de båda mjölsorterna och salt. Knåda degen väl, gärna i maskin. Degen ska bli lätt klistrig. Häll över degen i en smord skål, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåp i minst 10 timmar, gärna över natten.
Klä en bakplåt eller stor form med bakplåtspapper. Tryck ut degen i botten på formen. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa i rumstemperatur i ytterligare 2 timmar. Sätt ugnen på 225°. Doppa fingrarna i olja och gör små fördjupningar i degen med dem. Skölj tomaterna, halvera dem och fördela dem i hålen på degen tillsammans med parmaskivor och rosmarin. Ringla över olivolja och strö över flingsalt.
Grädda brödet i ugnen i 15 minuter, ta ut det och gör ytterligare 5 hål i brödet. Knäck ett ägg i varje hål och grädda i ytterligare 15 minuter till, tills brödet är gyllene. Lägg över folie om det får för mycket färg. Låt svalna och servera ljummet.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft