Kalljästa kanelsnäckor med apelsinglasyr
11 dec, 2019
AvRedaktionen
Dags att baka bullar? Dessa kanelsnäckor med apelsinglasyr är underbart goda. Garnera med sockerpärlor och chokladbitar.
Annons
32 snäckor
Du behöver:
5 dl standardmjölk
35 g jäst
2 dl strösocker
1 ägg
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
16 dl vetemjöl
200 g mjukt smör
Kanelremons:
150 g mjukt smör
2 dl farinsocker
2 msk kanel
Apelsinglasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten
1–2 msk färskpressad apelsinjuice
Garnering:
Sockerpärlor
Chokladbitar
Gör så här:
- Värm mjölken fingervarm i en kastrull och slå sedan över den i en stor bunke.
- Smula ner och rör ut jästen.
- Tillsätt socker, ägg, kardemumma och salt. Blanda väl.
- Tillsätt mjöl och smör och arbeta ihop till en deg.
- Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet i minst 8 timmar eller över natt.
- Vänd upp degen på ett mjölat bakbord, arbeta i ca 10 minuter.
- Dela degen i 2 lika stora bitar och kavla ut till 2 avlånga fyrkanter om vardera ca 30 x 60 cm.
- Rör ihop smör, farin och kanel i en skål.
- Bre ett jämnt lager kanelremons på degarna.
- Rulla ihop dem och skär varje rulle i ca 16 skivor.
- Fördela hälften av skivorna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och lägg övriga sida vid sida i en bakplåtspappersklädd springform.
- Lägg dem inte alltför tätt, de ska ha lite plats att jäsa.
- Låt allt jäsa till dubbel storlek.
- Värm ugnen till 200°.
- Grädda kanelsnäckorna i 10–15 minuter och kakan i ca 30 minuter.
- Låt svalna på ugnsgaller.
- Rör ihop florsocker, vatten och apelsinjuice.
- Ringla över den avsvalnade kakan och bullarna.
- Garnera gärna med sockerpärlor och chokladbitar.
Av: Sanna Kekäläinen
Foto: Fabian Björk
Annons