Kalvculotte med kryddsmör och färskpotatis
8 personer
Kalvculotte:
2 kg rostbiffslock, gärna kalv
salt
nymald svartpeppar
Kryddsmör:
250 g smör
2 klyftor vitlök
4 msk hackad persilja
Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Ansa köttet, skär bort alla senor och hinnor. Skåra den tjocka fettkanten. Bryn i en torr panna med den feta sidan nedåt först. Krydda rikligt med salt och peppar.
Stek i ugnen cirka 25 minuter, tills köttet är fint rosa i mitten. Låt vila i 15 minuter innan det skärs i skivor.
Ta ut smöret från kylen en stund före tillredning så att det hinner mjukna lite. Rör ihop det mjuka smöret med pressad vitlök och hackad persilja. Forma smöret till en cylinder, rulla in i plast eller bakplåtspapper som en avlång korv. Förvara kallt fram till servering. Skär i skivor och servera med det ljumna köttet.
Färskpotatis med persiljepesto
8 personer
Pesto kan göras på vilken aromatisk kryddört som helst, så välj din favorit eller något från trädgården!
2 kg färskpotatis
salt
Persiljepesto:
1 klyfta vitlök
1 litet knippe slätbladig persilja
3 msk pinjenötter
1/2 dl rapsolja, välj kallpressad om du gillar den smaken
salt
nymald svartpeppar
Gör så här:
Skala eller skrubba av potatisarna och koka dem i saltat vatten ca 12 minuter, tills de är genomkokta. Slå av vattnet.
Blanda peston genom att skala vitlöken och mixa ihop den och övriga ingredienser, använd gärna stavmixer. Vänd samman potatisarna och peston medan potatisen fortfarande är ljummen.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Columbus Leth