Kalvfärsfrikadeller i tomatsås med gnocchi och mozzarella
6 personer
Du behöver:
500 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
några blad färsk basilika
1 kvist rosmarin
1 kvist timjan
3 msk olivolja
flingsalt och grovmald svartpeppar
1 nypa socker
1 burk passerade tomater
Frikadeller:
600 g kalvfärs
1 äggula
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 citron, skalet från ½
2 msk kalvfond
1 dl finhackade färska örter, typ basilika, timjan, rosmarin, bladpersilja (eller annan favorit)
1 nypa salt
Till servering:
kokad gnocchi
2 påsar buffelmozzarella
50 g parmesanost
Gör så här:
Värm ugnen till 225°. Dela tomaterna på mitten och lägg på ett ugnsfast fat. Skiva över vitlök och lägg på örterna. Ringla på olivolja och strö över lite salt, peppar och en nypa socker. Blanda runt väl och ställ in i ugnen ca 15 minuter.
Blanda färsen med äggula, finriven lök, vitlök, rivet skal från halva citronen, kalvfond och finhackade örter. Salta. Forma färsen till köttbullar, modell större.
Ta ut tomaterna och häll över i en ugnsfast karott tillsammans med de passerade tomaterna. Mixa allt till en slät sås med hjälp av en handmixer. Smaka eventuellt av med salt. Lägg i kalvfrikadellerna och koka i tomatsåsen ca 10 minuter tills köttet känns fast. Koka gnocchi enligt anvisningar på paketet, häll av och blanda ner i tomatsåsen. Servera med skivad mozzarella, hyvlad parmesan och fina basilikablad.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips