Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kalvfilé med kryddörtsströ och smörslungade grönsaker

25 mar, 2020
AvRedaktionen
Välkomna våren med en supergod varmrätt. Kalvfilé med kryddörtsströ serveras med en frisk, grön persiljekräm och smörslungade grönsaker – ät och njut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Kalvfilé:

1 kalvfilé, ca 1200 g

1 msk olivolja till stekning

1 msk smör till stekning

Salt och nymalen svartpeppar

Kryddörtsströ:

1 kruka persilja

1 kruka färsk timjan

1 dl ströbröd

½ citron, skalet

¼ tsk salt

Smörslungade grönsaker:

500 g vit sparris

500 g grön sparris

2 majskolvar

2 msk smör till stekning

150 g babyspenat

Salt och nymalen svartpeppar

Persiljekräm:

2 ½ dl crème fraiche

2 tsk senap

1 tsk flytande honung

1 handfull slätbladig persilja

Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

800 g färskpotatis

Så här gör du:

1. Skölj och torka kryddörterna och mixa med ströbröd, finrivet citronskal och salt i en blender. Bred ut på tallrik så det torkar en smula.

2. Värm ugnen till 180°.

3. Putsa kalvfilén, bryn alla sidor i en blandning av smör och olivolja.

4. Salta och peppra och lägg över filén på ett ugnsfast fat.

5. Stek i ugnen i ca 20 minuter till innertemperatur 55°. Ta ut från ugnen och låt vila i 10 minuter.

Annons

6. Skrubba potatisarna och koka i lättsaltat vatten.

7. Bryt av och kasta de nedersta, träiga delarna på alla sparrisarna.

8. Skala de vita sparrisarna och skölj de gröna. Skär båda sorterna i mindre bitar.

9. Skala majskolvarna och skär loss kornen.

10. Stek de vita sparrisarna i smör i en stekpanna i ca 4 minuter.

11. Tillsätt de gröna sparrisarna och majskornen och stek i ytterligare 2 minuter.

12. Tillsätt spenat och låt den mjukna. Krydda med salt och peppar.

13. Mixa crème fraiche, senap, honung och persilja i en blender eller med stavmixer. Blanda till en ljusgrön kräm, salta och peppra.

14. Klappa in kryddörtsströ över den stekta kalvfilén och skär i bitar.

15. Servera med potatis, grönsaker och persiljekräm.

Kalvfilé med kryddörtsströ
Kalvfilé med kryddörtsströ.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Helgmeny med ärtsoppa, kalvstek och vit chokladblondie

Kalvstek med frästa bönor och basilikakräm

Kryddiga barbecuemarinerade revben

Annons