Kalvfilé med kryddörtsströ och smörslungade grönsaker
4 portioner
Kalvfilé:
1 kalvfilé, ca 1200 g
1 msk olivolja till stekning
1 msk smör till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
Kryddörtsströ:
1 kruka persilja
1 kruka färsk timjan
1 dl ströbröd
½ citron, skalet
¼ tsk salt
Smörslungade grönsaker:
500 g vit sparris
500 g grön sparris
2 majskolvar
2 msk smör till stekning
150 g babyspenat
Salt och nymalen svartpeppar
Persiljekräm:
2 ½ dl crème fraiche
2 tsk senap
1 tsk flytande honung
1 handfull slätbladig persilja
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
800 g färskpotatis
Så här gör du:
1. Skölj och torka kryddörterna och mixa med ströbröd, finrivet citronskal och salt i en blender. Bred ut på tallrik så det torkar en smula.
2. Värm ugnen till 180°.
3. Putsa kalvfilén, bryn alla sidor i en blandning av smör och olivolja.
4. Salta och peppra och lägg över filén på ett ugnsfast fat.
5. Stek i ugnen i ca 20 minuter till innertemperatur 55°. Ta ut från ugnen och låt vila i 10 minuter.
6. Skrubba potatisarna och koka i lättsaltat vatten.
7. Bryt av och kasta de nedersta, träiga delarna på alla sparrisarna.
8. Skala de vita sparrisarna och skölj de gröna. Skär båda sorterna i mindre bitar.
9. Skala majskolvarna och skär loss kornen.
10. Stek de vita sparrisarna i smör i en stekpanna i ca 4 minuter.
11. Tillsätt de gröna sparrisarna och majskornen och stek i ytterligare 2 minuter.
12. Tillsätt spenat och låt den mjukna. Krydda med salt och peppar.
13. Mixa crème fraiche, senap, honung och persilja i en blender eller med stavmixer. Blanda till en ljusgrön kräm, salta och peppra.
14. Klappa in kryddörtsströ över den stekta kalvfilén och skär i bitar.
15. Servera med potatis, grönsaker och persiljekräm.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Helgmeny med ärtsoppa, kalvstek och vit chokladblondie