Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kalvfilé med duchessepotatis och rödvinssås

14 dec, 2022
AvAnna Wendt
Recept på kalvfilé med duchessepotatis och rödvinssås
Bjud gästerna på kalvfilé med duchessepotatis och rödvinssås – en smakrik rätt som alltid känns lite extra lyxig att få serverad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Öppna en champagneflaska – så gör duBrand logo
Öppna en champagneflaska – så gör du

Kalvfilé med duchessepotatis och rödvinssås

Fantastisk festligt rätt, som är både lyxig och smakrik.

Lyxa till det med kalvfilé med duchessepotatis och rödvinssås

4 personer

Annons

Du behöver:

Ca 800 g kalvfilé
1/2 msk flingsalt
2 krm nymalen svartpeppar
25 g smör

Duchessepotatis:

1 kg mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar

Rödvinssås:

100 g rotselleri, hackad
1 liten morot, hackad
1 liten rödlök, hackad
2 klyftor vitlök, hackad
1 tomat, hackad
2 msk olivolja
2 msk strösocker
1/2 dl balsamvinäger
3 dl rött vin
2 msk kalvfond
4 dl vatten
2 msk brun majsenaredning
Salt
Nymalen svartpeppar

Till servering:

6–8 brysselkål
1 knippe sparris
25 g smör
1 tsk ingsalt
1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Börja med såsen (som går att förbereda). Hetta upp oljan i en kastrull. Bryn grönsakerna, de ska ta färg men inte brännas. Strö över sockret och låt det karamelliseras. Häll på vinäger. Rör och låt koka tills vätskan börjar blir sirapsliknande. Häll på vinet och koka tills av vätskan återstår, ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten. Småkoka i 10–15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av grönsakerna, och låt såsen svalna.
  2. Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet, salta och peppra. Hetta upp en stor stekpanna och bryn köttet runt om i olja och smör. Sätt in en stektermometer och lägg köttet i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen tills köttet når 56–58°. Ta upp köttet och låt vila 30 minuter inlindat i smörpapper.
  3. Sätt ugnen på 250°. Skala och koka potatis. Passera potatisen genom en potatispress. Tillsätt äggulor, smör, salt och vitpeppar. Blanda väl. Klicka eller spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera 5–10 minuter i övre delen av ugnen, tills moset fått färg.
  4. Koka brysselkålen mjuk i saltat vatten. Häll av, låt svalna något, plocka bladen.
  5. Koka sparrisen ett par minuter i saltat vatten. Häll av och blanda med smör, ingsalt och nymalen svartpeppar. Skär upp köttet och arrangera det på tallrikar tillsammans med duchessepotatisen, rödvinssåsen och grönsakerna.

Foto: Lisa Björner
Assistent: Hedvig Billengren Lindenbaum

Annons