Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kalvstek med rosmarin och äpple

13 jan, 2017
AvRedaktionen
Kalvstek med rosmarin och äpple.
Klassisk kalvstek med rosmarin, äpple, lök och potatis som serveras med en fantastisk sås. Bered er på att slicka skålen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 personer

Tid: 1 timme och 20 minuter

Du behöver:

1 kalvstek ca 1 1/2 kg

smör

salt och peppar

10–12 schalottenlökar

3–4 röda äpplen

12 potatisar

3–4 vitlöksklyftor

färsk rosmarin

2 dl vatten

2 1/2 dl grädde

2 msk

kalvfond

eventuellt en skvätt calvados

Gör så här:

Stek köttet runt om i smör tills det fått fin gyllene färg runt om, salta och peppra. Lägg det i ett ugnsfast fat och sätt in ugnen i 30 minuter.

Ta sedan ut steken ur ugnen och lägg på hela lökar, äpplen och potatisar i halvor eller klyftor, hela vitlöksklyftor och några fina kvistar färsk rosmarin.

Häll på vattnet och ställ in i ugnen igen på 175° i ytterligare cirka 30 minuter eller tills köttermometern visar cirka 70°. Vänd gärna köttet under tiden. Ta ut köttet och häll på grädde, kalvfond och eventuellt en skvätt calvados.

Blanda runt och smaka av med lite salt och peppar om det behövs. Vill man ha en tjockare sås går det bra att reda av den med lite maizenamjöl. Servera direkt ur fatet, gärna med några fina kvistar rosmarin på.

Kalvstek med rosmarin och äpple.
Kalvstek med rosmarin och äpple.

Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons