Kalvstek med rosmarin och äpple
6 personer
Tid: 1 timme och 20 minuter
Du behöver:
1 kalvstek ca 1 1/2 kg
smör
salt och peppar
10–12 schalottenlökar
3–4 röda äpplen
12 potatisar
3–4 vitlöksklyftor
färsk rosmarin
2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk
kalvfond
eventuellt en skvätt calvados
Gör så här:
Stek köttet runt om i smör tills det fått fin gyllene färg runt om, salta och peppra. Lägg det i ett ugnsfast fat och sätt in ugnen i 30 minuter.
Ta sedan ut steken ur ugnen och lägg på hela lökar, äpplen och potatisar i halvor eller klyftor, hela vitlöksklyftor och några fina kvistar färsk rosmarin.
Häll på vattnet och ställ in i ugnen igen på 175° i ytterligare cirka 30 minuter eller tills köttermometern visar cirka 70°. Vänd gärna köttet under tiden. Ta ut köttet och häll på grädde, kalvfond och eventuellt en skvätt calvados.
Blanda runt och smaka av med lite salt och peppar om det behövs. Vill man ha en tjockare sås går det bra att reda av den med lite maizenamjöl. Servera direkt ur fatet, gärna med några fina kvistar rosmarin på.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips