Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kammusslor med krispig fänkål och beurre blanc

09 aug, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på kammusslor med krispig fänkål och beurre blanc
Kammusslor smakar som bäst när de inte tillagas för mycket. Servera kammusslan med krispig fänkål och en lätt beurre blanc.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
TV: Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

Kammusslor med krispig fänkål och beurre blanc

Hittar du inte kammusslor med skal, servera musslan på ett litet rundat fat i stället.

Så tillagar du kammusslor med krispig fänkål och beurre blanc

4 förrättsportioner

Annons

Du behöver:

4 kammusslor, gärna i sitt skal
2 msk olivolja med röksmak
Salt och nymalen svartpeppar
¼ fänkål

Beurre blanc:

1 schalottenlök
1 msk olivolja för stekning
1 lagerblad
2 dl vitt vin
5 hela pepparkorn
100 g kallt smör

Gör så här:

  1. Öppna skalen på kammusslorna. Skär försiktigt ut musslan och eventuell rom. Tvätta skalen noga. Lägg tillbaka musslan och eventuell rom i skalet, låt skalen ligga på isbädd eller hö för vacker effekt. Ringla över röksmakande olja och krydda med salt och peppar.
  2. Ansa fänkålen och skär i supertunna skivor, gärna med mandolin. Lägg fänkålen i isvatten i 10 minuter, låt sedan rinna av.
  3. Skala löken, strimla och stek den i olja tillsammans med lagerblad och eventuella bortputsade rester från fänkålen. Häll över vin och pepparkorn. Låt småputtra och reducera tills det återstår 2–3 msk vätska. Sila av innehållet och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Vispa ner kallt smör i såsen.
  4. Toppa pilgrimsmusslorna med krispig fänkål och en klick beurre blanc.

Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth

TV: Klassiska desserter – med en twistBrand logo
TV: Klassiska desserter – med en twist
Annons