Kammusslor med krispig fänkål och beurre blanc
09 aug, 2021
AvRedaktionen ELLE
Kammusslor smakar som bäst när de inte tillagas för mycket. Servera kammusslan med krispig fänkål och en lätt beurre blanc.
Annons
Kammusslor med krispig fänkål och beurre blanc
Hittar du inte kammusslor med skal, servera musslan på ett litet rundat fat i stället.
4 förrättsportioner
Annons
Du behöver:
4 kammusslor, gärna i sitt skal
2 msk olivolja med röksmak
Salt och nymalen svartpeppar
¼ fänkål
Beurre blanc:
1 schalottenlök
1 msk olivolja för stekning
1 lagerblad
2 dl vitt vin
5 hela pepparkorn
100 g kallt smör
Gör så här:
- Öppna skalen på kammusslorna. Skär försiktigt ut musslan och eventuell rom. Tvätta skalen noga. Lägg tillbaka musslan och eventuell rom i skalet, låt skalen ligga på isbädd eller hö för vacker effekt. Ringla över röksmakande olja och krydda med salt och peppar.
- Ansa fänkålen och skär i supertunna skivor, gärna med mandolin. Lägg fänkålen i isvatten i 10 minuter, låt sedan rinna av.
- Skala löken, strimla och stek den i olja tillsammans med lagerblad och eventuella bortputsade rester från fänkålen. Häll över vin och pepparkorn. Låt småputtra och reducera tills det återstår 2–3 msk vätska. Sila av innehållet och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Vispa ner kallt smör i såsen.
- Toppa pilgrimsmusslorna med krispig fänkål och en klick beurre blanc.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth
Annons