Kanderade äpplen med lakrits
6–8 äpplen
Tid: 20 minuter
Du behöver:
6–8 Ingrid Marie-äpplen (eller annan liten röd äppelsort)
4 1/2 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk flytande glykos
röd karamellfärg (några droppar)
6–8 grillpinnar (svartmålade med giftfri färg)
Garnering:
2 meter smala, svarta sidenband till rosetter
krossade lakritskarameller
Gör så här:
Måla pinnarna i god tid innan du börjar med äpplena. Tvätta och torka äpplena, stick ner grillpinnarna så att de sitter fast ordentligt och placera dem på en bricka med bakplåtspapper. Koka socker och vatten på svag värme tills sockret löst sig och ta bort eventuellt skum med en slev. Häll i glykos och karamellfärg och koka vidare i cirka 20 minuter. Om sockret kokar för kort tid blir ytan på äpplena seg i stället för knäckig. Ta av kastrullen men låt plattan vara på om du behöver värma på sockret lite under arbetets gång. Doppa och snurra ett äpple i taget och ös på med karamellkrosset direkt,