Kanel- och mandelstjärnor med apelsintopping
40 stjärnor
Tid: 45 minuter
Du behöver:
200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
2 hela ägg
1 äggula
100 g mandelmassa
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk malen kanel
10 dl vetemjöl
Topping:
1 apelsin (saft och skal)
25 g smör
70 g färskost
4 dl florsocker
Gör så här:
Vispa smöret och strösocker poröst. Vispa i äggen och äggulan. Riv mandelmassan på ett rivjärn och vispa ner i smör- och sockerblandningen.
Blanda hjorthornssaltet och kanelen i mjölet i en annan bunke. Tillsätt mjölet i omgångar tills du får en slät och lagom saftig deg. Låt degen vila svalt i cirka 15 minuter.
Gör under tiden apelsintoppingen:
Tvätta apelsinen noggrant och riv skalet med ett rivjärn utan att få med det vita. Lägg skalet i en bunke och pressa i saften av apelsinen.
Häll i övriga ingredienser och vispa allt till det blir fluffigt. Ställ kallt. Kavla ut degen tunt och stansa sedan ut olika figurer med hjälp av kakmått.
Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda i 200° i cirka 6 minuter. När kakorna har svalnat, spritsa fina mönster och pudra eventuellt över lite florsocker.
Recept och foto: Anna Kvarnström